2024. március 29., péntek

A fehérorosz elnök migránsok meggyilkolásával vádolta meg Litvániát

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök gyilkossággal vádolta meg Litvániát hétfőn, miután médiaértesülések szerint újabb migráns vesztette életét az európai uniós tagállam keleti határán.

„Ebben a migrációs válságban a rosszfiúk már embereket is ölnek" – mondta Lukasenka a védelmi minisztérium képviselői előtt. Az elnök szerint európai oldalról a migránsokat holtan vagy félholtan a fehérorosz határhoz szállítják, és magukra hagyják őket.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, akik újra és újra megpróbálnak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak.

A fehérorosz határőrség hétfőn bejelentette, hogy holtan találtak egy férfit a litván határon. A hétvégén ugyanott egy másik holttestet is találtak. A nemzetközi vöröskereszt értesülései szerint több mint tíz migráns vesztette életét Fehéroroszország határain.