2022. január 23., vasárnap

Minden út Čačakra vezet

A Miloš veliki autóút Preljina és Požega közötti szakaszán zajló munkálatokat megtekintve tegnap Aleksandar Vučić államfő kijelentette, a vártnál korábban, még az év vége előtt elkészül a Preljina és Pakovraće közötti szakasz. Évtizedek óta várt Szerbia ennek az útnak a megépítésére – jelentette ki, s köszönetet mondott a kínai CRBC-nek a munkálatok gyors kivitelezéséért. Mint mondta, a Požega melletti körgyűrű építése jövő májusban veszi kezdetét. Míg korábban minden út Rómába vezetett, ma kétségkívül mindegyik Čačakra vezet – fogalmazott az államfő.

A Preljina–Požega szakasz 30,9 kilométer hosszú, 12 kilométer a szóban forgó, év végére elkészülő, Pakovraćeig haladó útvonal. Kivitelezési értéke a nehéz terepviszonyok miatt 450 millió euróra rúg.

Részét képezi a Požegáig haladó út a montenegrói tengerpart felé vezető, nagyobb infrastrukturális projektumnak. A Preljina–Požega út harmadát alagutak és hidak képezik: három alagutat, 35 hidat, 11 felüljárót és három közlekedési csomópontot építenek.