2024. április 19., péntek

Területalapú támogatás néhány kattintásra

A gazdaságok elektronikus bejegyeztetése július elsejével kezdődik

Hamarosan elkészül a mezőgazdasági termelők elektronikus nyilvántartása, ami jelentős mértékben csökkenti majd a gazdaságok bejegyeztetésének eljárását. Az e-Agrar portál lehetőséget nyújt majd arra, hogy interneten keresztül jegyezzék be magukat a termelők, ami becslések szerint négyszer lerövidíti az adminisztrációs folyamatok idejét és mintegy 80 százalékkal csökkenti annak költségeit is. Többek között erről is döntött a köztársasági képviselőház a napokban.

Az e-Agraron keresztül a gazdálkodók hozzáférhetnek gazdaságuk adataihoz, elektronikus kérelmet nyújthatnak be a gazdaságok nyilvántartásába való bejegyzésre, módosíthatják az adatokat, megújíthatják a regisztrációjukat, vagy törölhetik magukat a nyilvántartásból. A portálon a mezőgazdasági minisztérium a NALED, helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetséggel közösen dolgozik és várhatóan 2022. július 1-jén lehetővé válik több, mint 400 ezer gazdaság online-bejegyeztetése. A bejelentések szerint azonban az elektronikus nyilvántartás várhatóan majd csak 2023. január 1-jén válik teljessé, amikor a gazdák néhány kattintással jelentkezhetnek az állami támogatásokra, így a területi és az állatok után járó támogatásokra is. Miután felgyorsul az eljárás, remények szerint a kifizetések is rövidebb időn belül történnek meg.

Mint arra a Danas napilap rámutatott, a támogatások kifizetésére sokszor több, mint hat hónapot kellett várni, ugyanis a benyújtott dokumentumokat egyesével ellenőrizték. Az elektronikus nyilvántartásban ezek után majd csak azokat az adatokat kell bevinni, amelyek nem találhatók meg más nyilvántartásokban. Külön papírformátumú bizonylatra nem lesz többé szükség. A támogatásról szóló végzést is elektronikus úton kézbesítik majd.