2024. április 19., péntek

A hús árába is beleszól az állam?

Mint ismeretes, múlt hét óta jelentkezhetnek a pékek a 33 dináros áron igényelhető, árutatalékból származó lisztre. Két év után újra életbe lépett a T-500-as típusú lisztből készült kenyér előállításáról és kereskedelméről szóló rendeletet, amely szerint a pékek a következő fél évben 46 dináros áron árulhatják ezt a kenyeret.

Uroš Kandić, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium államtitkára a Szerbia RTV műsorában elmondta, minden regisztrált pék jogosult pályázni, a tartalékok azonban korlátozottak. Elmondása szerint a lisztet 50 kilogrammos vagy annál kisebb zsákokba csomagolva vehetik át az érintettek.

A hús drágulásával kapcsolatban Kandić azt mondta, hogy a hús ára 15-30 százalékkal nőtt. Intézkedésként szintén az árutartalékból való beavatkozásról gondolkodnak az illetékesek, mondta.

– Az államnak lehetősége van fél évig korlátozni az árakat, de nem kíván túlságosan beavatkozni a piaci folyamatokba, az nem jó, mert attól keletkezik hiány a kínálatban, ami által megjelenik a feketepiac – mondta.

Az elmúlt kilenc hónapban az élelmiszer-kereskedelem mintegy tíz százalékkal, míg a nem élelmiszertermékekkel kapcsolatos kereskedelem 11 százalékkal növekedett, magyarázta az államtitkár.