2024. március 28., csütörtök

A polgároknak nem kerül pénzébe az okos villanyóra

Az okos villanyórák gyártásával foglalkozó szerbiai cégek remélik, hogy versenybe szállhatnak a hazai villanygazdaság fejlesztése érdekében, írja a Vajdasági RTV.

A négy vállalatból álló Meter&Control konzorcium évi 200 ezer korszerű eszközt tud felajánlani a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) számára, amely az órák lecserélését jövő évben tervezi megkezdeni.

Igor Vujičić, az okosvillanyórákat gyártó konzorcium igazgatója, kifejtette, a készülékek gyártásában a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák, a fogyasztóknak pedig számos előnye származik majd használatukból. Fejleszthetőek, tehát összekapcsolhatóak a napelemes rendszerekkel is, továbbá jelentősen csökkentik a hálózati veszteségeket, és jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak. Nem utolsó sorban, felszerelésük nem a fogyasztók pénztárcáját terheli majd, állítják a gyártók.

Az okos villanyórák bevezetése az ipar számára is hasznot hozhat, és az oktatási intézmények is új lehetőségként tekinthetnek rá, mivel ebben az ágazatban nagy szükség lesz megfelelő szakképesítésű szakemberekre.