2024. április 23., kedd

Vučić: Egy jogi csapat véleményezését várom

Aleksandar Vučić szerb államfő arra a kérdésre válaszolva, hogy aláírja-e a népszavazásról és a kisajátításról szóló törvényeket, kijelentette, nincs joga „visszadobni” a parlament által elfogadott törvényeket, csakis abban az esetben teheti ezt meg, ha az adott törvény nem áll összhangban az alkotmánnyal.
Aleksandar Vučić a Pink TV műsorának vendégeként elmondta azt is, hogy a következő két napban várja a jogi csapata véleményét az említett törvényekről, amelyek az elmúlt napokban heves tiltakozást váltottak ki a szerbiai lakosság részéről.

Vučić úgy értékelte, hogy a kisajátítási- és a népszavazásról szóló törvény elleni tüntetéseknek semmi közük a Rio Tinto céghez (amely Jadarit bányát tervez megnyitni Szerbiában), a hétvégén szervezett tiltakozások, blokádok szabályellenesek voltak, a megmozdulások szervezői tisztában voltak vele, hogy a kormány nem hozott döntést a Rio Tinto munkájával kapcsolatban – mondta az államfő. Hozzátette azt is, a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló új törvényt az EU és a Velencei Bizottság javaslatára, és véleményezése után fogadták el.