2024. április 24., szerda

Zentán és Felsőhegyen is meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját

Zentán és Felsőhegyen is meggyújtották az első gyertyát a város, illetve a település adventi koszorúján, ezzel is felemelőbbé téve a karácsonyvárást.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A hagyományokhoz híven az első gyertyát, a zentai városháza oszlopcsarnokában elhelyezett adventi koszorún Czeglédi Rudolf, a község polgármestere gyújtotta meg, majd pedig a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület alkalmi művelődési műsorát tekinthették meg és hallgathatták meg a jelenlévők. A művelődési egyesület tagjai Recskó Szabolcs művészeti vezetővel az élen az alkalomnak megfelelően karácsonyváró dalokat énekeltek.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Felsőhegyen a hideg, kellemetlen és esős időjárás ellenére mintegy hetvenen gyűltek össze a kultúrház mellett lévő nyári színpad előtt. A Felsőhegyi Önkéntes Központ fiatal aktivistái és a Népdalbarátok Klubja által megrendezett karácsonyváró ünnepségen a színpadon elhelyezett adventi koszorún Farkas Klára gyújtotta meg az első gyertyát. A gyertyagyújtást rövid, alkalmi kultúrműsor követte, majd pedig a szervezők megvendégelték a jelenlévőket.
Az adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapjára utal, a három lila gyertya jelzi, hogy „bűnbánati időszakban vagyunk", az egy rózsaszín pedig azt, hogy „van okunk az örvendezésre is, mert az Úr közel van hozzánk". Advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a
a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hiszen a bűneset után nekik ígérte meg Isten először, hogy elküldi a Megváltót.