2022. január 19., szerda

Elhunyt Stephen Sondheim Broadway-szerző

lhunyt 91 éves korában Stephen Sondheim zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alakja, közölte a New York Times című amerikai lap.

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas Broadway-szerző Connecticut állambeli Roxburyben lévő otthonában halt meg helyi idő szerint péntekre virradóra.
Bill de Blasio New York-i polgármester mikroblogján méltatta Sondheim tehetségét. A Broadway egyik legfényesebb csillaga hunyt ki ma. Nyugodjék békében, írta.
Anna Kendrick amerikai színésznő és énekesnő lesújtó veszteségnek nevezte Sondheim halálát. Karrierem egyik legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy előadhattam munkásságát, olvasható Twitter-üzenetében.
Sondheim az ötvenes években kezdte pályafutását, legismertebb darabjai között szerepel az Egy nyári éj mosolya, a Sweeney Todd, a Társaság és a Vadregény. Ő írta annak idején a Leonard Bernstein által komponált West Side Story dalszövegeit is. Legsikeresebb musicaljeit meg is filmesítették, így például 2014-ben Meryl Streep főszereplésével a Vadregényt, 2007-ben pedig Johnny Depp főszereplésével Sweeney Toddot. A West Side Story újabb filmes adaptációja pedig decemberben kerül a mozikba.