2024. március 29., péntek

Kon: Az omikron bizonyítja, hogy a koronavírus fennmarad

A koronavírus új variánsának megjelenése, amit omikronnak neveztek el, bizonyítja a vírus fejlődésének lehetőségeit, vagyis azt, hogy a kórokozó fennmarad és állandóan vissza fog térni – jelentette ki dr Predrag Kon epidemiológus és az országos válságstáb tagja, írja a Szerbiai RTV.
A Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy eddig annyit tudni az új mutációról, hogy a változások az ún. RBD faktorhoz köthetőek, vagyis ahhoz a helyhez, ami jelentős szerepet tölt be a sejthez való kapcsolódáshoz és a vírusnak a bejutásához.
– Ez azt jelenti, hogy nagyobb az átvivőképessége, de ezt még a gyakorlatban is meg kell mutassa – mondta Kon, majd hozzátette, hogy jelenleg az a legfontosabb, hogy kivizsgálják, hogy a jelenlegi védőoltások védelmet nyújtanak-e és az eddigi természetes immunitás elegendőnek mutatkozik-e.
Hangsúlyozta, hogy a koronavírus új variánsát nem szabad figyelmen kívül hagyni, ami idáig harminckét mutációt mutatott, míg az eddigi variánsoknál ez a szám tíz volt. Szavai szerint nagy kérdés, hogy az omikronban mekkora potenciál rejlik és hogy van-e ereje arra, hogy az egész világon elterjedjen, viszont elmondása szerint egészen biztosan lesznek változások.
A Fekete péntekkel kapcsolatban elmondta, hogy fennáll a kockázata, hogy a hétvégén kialakult tömegek következtében felgyorsul a járvány terjedése az országban és ezt a jelenséget nem támogathatja a nagy számú ember gyülekezése miatt.
Szavai szerint pozitív dolognak számít, hogy a sorban álló emberek védőmaszkot viselnek, amelyek mintegy 53 százalékos védelmet nyújtanak.
– Ez jelentős hatékonyság és még a fertőzés dózisától is védenek, vagyis, amikor védőmaszkot hordunk és esetleg meg is fertőződünk, akkor is kisebb lehet az esélye a súlyosabb kórkép kialakulásának – tette hozzá Kon.