2022. január 28., péntek

Aggasztó a helyzet az omikron miatt

Egyre több országban jelenik meg a Dél-Afrikából indult vírusvariáns

Olaszországban, Csehországban, Dániában, Ausztriában, Nagy-Britanniában is megjelent az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa – jelentették szombaton az érintett országok egészségügyi hatóságai. A variáns ausztráliai megjelenését pedig vasárnap hozták nyilvánosságra, ugyancsak hivatalos közlés alapján.
Az olasz Közegészségügyi Intézet (ISS) közlése szerint egy minta genomszekvenálása során mutatták ki B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikron változatot. Az egyik milánói laborban vizsgált mintát a megerősítés érdekében újabb elemzésnek vetik alá. A tájékoztatás szerint a mintát egy mozambiki származású pozitívan tesztelt nőtől vették, aki néhány napja érkezett Milánóba. Az ISS hozzátette, hogy ő és a déli Campania régióban élő családja jó egészségi állapotban vannak.
Az észak-csehországi Liberec egyik kórházának szóvivője szombaton este a CT közszolgálati televízióban szintén arról számolt be, hogy 90 százalékos valószínűséggel kimutatták egy minta genomszekvenálása során az omikron variánst. Mint mondta, a mintát véleményezésre a prágai országos laborba küldték. A hivatalos információk szerint egy olyan fertőzött nőről van szó, aki nemrég tért vissza Namíbiából, átszállással Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették, a betegség nála enyhe lefolyású.
Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették, hogy alapos a gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három nappal ezelőtt tért vissza Ausztriába, és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott, és eddig tünetmentes. Az osztrák hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a fertőzött korábban megkapta a hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinák egyik fajtájának mindkét adagját, az utolsó dózis óta azonban már eltelt kilenc hónap.
Mindemellett Ausztria-szerte szombaton mintegy negyvenezren tüntettek a járvány megfékezése végett elrendelt szigorítások és a kormány azon terve ellen, hogy kötelezővé akarja tenni az oltásokat. A legnagyobb megmozdulás Grazban volt, hozzávetőleg harminc ezer résztvevővel, akik közül többen azt skandálták, hogy: „Béke, szabadság, nem a diktatúrára!" Tiltakozó akciók voltak továbbá Sankt Pölten, Klagenfurt és Innsbruck városokban is. A tüntetések nagyrészt békésen zajlottak, bár több helyről is jelentették, hogy a tiltakozók nem viselnek maszkot.
Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter közlése szerint alapos a gyanúja annak, hogy Dániában is kimutatták az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személy szervezetében. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.
A hétvége folyamán egyébként Németországban is bejelentették, hogy felbukkant az omikron variáns München városában egy olyan házaspárnál, amely szerdán érkezett haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodása után.
Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében is azonosították a koronavírus új, omikron nevű variánsának jelenlétét – közölte szombaton Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, hozzátéve, az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként a már korábban bejelentettek – Dél-Afrika, Namíbia, Lesotho, Botswana, Eswatini és Zimbabwe – mellett négy újabb afrikai ország – Angola, Mozambik, Malawi és Zambia – is felkerül a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik ezekből az országból érkeznek, illetve az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, angliai beutazásuk után tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük.
Ausztráliában két olyan embernél mutatták ki a variánst, aki Afrika déli részéből – Dohán keresztül – érkezett Sydneybe. Mindketten be vannak oltva és tünetmentesek. Miattuk karanténba kell vonulnia több mint 270 másik embernek is, akik velük utaztak a repülőgépen. Számos további országhoz hasonlóan a hétvégén Ausztrália is ismét utazási korlátozásokat vezetett be az omikron variáns miatt, nem léphet be az országba senki, aki Afrika déli részéből érkezik, kivéve az ausztrál állampolgárokat.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező új vírusvariánst. A WHO szerint az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt – jelentette be Naftali Bennett izraeli miniszterelnök. A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Izrael ezzel az első ország, amely teljesen lezárja határait a potenciálisan fertőzőbb omikron variáns miatt. Az intézkedés egyelőre két hétre szól. A hatóságok emellett ismét bevezetik a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére. Bennett hangsúlyozta, hogy a külföldről visszatérő izraeli állampolgároknak, így a beoltottaknak is kötelező lesz karanténba vonulniuk. Izraeli tisztségviselők egyben reményüket fejezték ki, hogy a zárlat ideje elegendő lesz arra, hogy több információt gyűjtsenek az elérhető vakcinák új vírusváltozattal szembeni hatékonyságáról. Izrael 9,4 milliós lakosságának nagyjából 57 százalékát oltották be teljes körűen, vagyis a helyi szabályozás szerint megkapták már a harmadik oltásukat, vagy a másodikat követően még nem telt el öt hónap. A zsidó államban a járvány kitörése óta 1,3 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül több mint nyolcezren hunytak el a kórban.