2022. augusztus 14., vasárnap

A BioNtech kutatói már vizsgálják az új vírusmutánst

Az új típusú koronavírus omikronnak elnevezett mutánsát Belgium után már Németországban is kimutatták, írja az Euronews.
A Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat aggodalomra ad okot az Egészségügyi Világszervezet szerint, mert nagyon sokféle mutációt tartalmaz nagyon szokatlan mintázatban. A WHO arra figyelmeztet, hogy az új típusú koronavírusnak ez a mutánsa (szám szerint már az ötödik) gyorsabban fog terjedni, mint az eddigiek.

A BioNtech kutatói azt ígérik, hogy két héten belül választ adnak arra a kérdésre, hogy a Pfizer vakcinája hatásos-e ez ellen a vírusvariáns ellen is. Ha nem, kidolgoznak egy új vakcinát.

Az omikron már elérte Ázsiát és Európát, kimutatták Hongkongban, Izraelben, Belgiumban és szombaton bejelentették a német egészségügyi hatóságok is, hogy találtak egy fertőzöttet.

Az Egyesült Királyság, Izrael, az Európai Unió, Svájc majd az Egyesült Államok is felfüggesztette légi közlekedését Dél-Afrikával és további hét afrikai állammal, de szakemberek szerint már késő, nem számítanak arra, hogy ezzel meg lehet állítani az omikron terjedését.