2024. április 25., csütörtök

Tüntetések a fővárosban, a szombati letartóztatások miatt

Belgrád központjában, a Köztársaság téren vasárnap ökoaktivisták és polgárok gyűltek össze, akik elmondásuk szerint a szombaton történt erőszak ellen tüntetnek – írja a Vajdasági RTV.
A megmozdulást az Együtt Szerbiáért párt szervezte, amely kezdeményezéshez a Ökológiai Felkelés és a Ne fojtsuk meg Belgrádot! elnevezésű mozgalmak tagjai is csatlakoztak. Elmondásuk szerint szeretnék elérni, hogy a szombati šabaci tüntetés során letartóztatott személyt engedjék szabadon, aki megállított egy markológépet, amely állításuk szerint a tüntetők ellen indult.
Emellett követelik, hogy sürgősen állítsák elő a markológép vezetőjét és azokat a személyeket is, akik botokkal és fémrudakkal támadták meg az összegyűlt polgárokat.
A tüntetők „A jó Belgrádért", „Rio Tinto ökológiai nácizmus" feliratú transzparensekkel vonulnak fel. A megmozduláson Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért mozgalom vezetője, Aleksandar Jovanović Ćuta ökoaktivista, Dobrica Veselinović, a Ne fojtsuk meg Belgrádot mozgalom tagja, Danijela Nestorović ügyvéd és Brajan Brković, a Szabadság és Igazságosság Pártjának aktivistája szólalt fel.
Az összegyűlt polgároknak azt üzenték, hogy a Rio Tinto nem szabad, hogy megvesse lábát Szerbiában és köszönetet mondtak az Ökoőrségnek, amely vasárnap megszervezte a tüntetést a légszennyezés ellen. Ezt követően békésen vonultak a Szerbiai Közszolgálati Televízió épülete elé.