2024. április 20., szombat

Tündér Míra Zentán

A Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatója

Szombat délelőtt tíz órától mutatják be a Zentai Magyar Kamaraszínházban a kamaraszínház legújabb előadását, Hedry Mária: Tündér Míra című mesejátékát Krizsán Szilvia rendezésében.
Holnemvolt országot nagy veszély fenyegeti, az ország folyóit, forrásait, tavait a kapzsi király gonosz tanácsadója segítségével arannyá akarja változtatni. De nagy ára van ennek a gazdagságnak, az élővilág pusztulása. Ráismerünk a mi saját gondjainkra is? Szennyezett vizeink, pusztuló állataink jajszavára? Bizony lehetséges. Míra, a király lánya meg akarja menteni a természetet. Akárcsak mi mindannyian, sokat tehetünk érte, hiszen szeretjük, életünk legfőbb táplálója – írja a szerző, Hedry Mária.

A látványos előadás óvodás kortól segít megalapozni a gyerekek környezettudatos gondolkodását. A fontos problémára rávilágító darab azt mutatja be, mi történik, ha az anyagi javakat előtérbe helyezve kizsákmányoljuk a természetet. A fellázadó elemek haragja pusztító, a következmények pedig katasztrofálisak lehetnek. Szerencsére ebben a mesében is van remény, hogy jóra forduljon a folyamat, és Holnemvolt ország megmeneküljön.
– Régóta terveztem ennek a darabnak a megvalósítását, már a Covid-helyzet előtt is. Ez az egyik legfélelmetesebb mese, amivel eddig dolgom volt, hiszen itt valós a gonosz, nem mesebeli sárkányokról vagy mesebeli varázslóról van szó, hanem magáról a Földről, a vizekről, magáról a természetről, ezáltal komoly üzenete van a darabnak – mondta a rendező, Krizsán Szilvia a pénteki főpróba után.

A mesejáték a gyerekek környezettudatos gondolkodását igyekszik megalapozni (Gergely József felvétele)

A mesejáték a gyerekek környezettudatos gondolkodását igyekszik megalapozni (Gergely József felvétele)

– Véleményem szerint ez az előadás inkább nagyobb gyermekeknek való, hiszen ők már nem ijednek meg annyira a sötét jelenetek alatt, viszont már ötéves kortól várunk mindenkit szeretettel. A színháznak és ennek a mesének nem az a célja, hogy átnevelje a gyerekeket, viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a legkisebbek is tehetnek a környezetükért. Egy színdarab arra nem elég, hogy átkódolja az emberi társadalmat, ehhez minden szinten foglalkozni kell a témával, otthon, az iskolákban és az óvodákban is környezettudatosabban kellene tevékenykedni, hogy ez természetes legyen a következő generáció számára – fogalmazott a rendező.

A darabban a főszereplőt, Tündér Mírát, vagyis a királykisasszonyt Verebes Judit alakítja, aki a főpróba után kérdésünkre elmondta, hogy nagyon jó volt a rendezővel együtt dolgozni, és Míra szerepében nagy feladat hárult rá, ugyanakkor végtelenül örült a lehetőségnek, és köszöni a bizalmat.

– Szerintem ez a típus mindenkiben benne van, legalábbis ha arról van szó, hogy ez a lány végtelenül szereti a családját és a környezetét. Egy odaadó emberről beszélünk, aki óvja és védi a természetet, úgy is viszonyul hozzá, hogy amit mi adunk, azt is kapjuk vissza. Igyekszem és is környezettudatosan élni, amennyire ezt a környékünk megengedi. Vászontáskával járok bevásárolni, és próbálom szelektíven gyűjteni a szemetet – fogalmazott Judit.
Lodovicót, a király gonosz tanácsadóját Nešić Máté alakítja, akinek szintén kihívás volt a karakter megformálása.

– Jól éreztem magam ebben a szerepben, igyekszem ilyenkor nem a gonoszt megfogni a történetben, hanem inkább az irónia részét, az igazságát a történetnek. Lodovico mint modern ember szerintem abszolút megtalálható a mai világban, vannak olyanok, akik bármit megtesznek a hatalomért, és ő ilyen – mondta.
A produkció szereposztása: Tündér Míra – Verebes Judit; Orsolya, Tündér Rózsa, Kút – Székely Bea; Lodovico – Nešić Máté; Király – Virág György; Jankó, Danika – Szilágyi Áron; Tóbiás, Danika – Dévai Zoltán; Tó, folyó hangja – Bába Lujza; Tenger hangja – Krizsán Szilvia (Sterija-díjas). Zenéjét szerezte és hangszerelte: Klemm Dávid. Dalszövegek: Lénárd Róbert. Díszlet- és jelmeztervező: Janovics Erika. Koreográfus: Samardžić Eleonóra. Rendező: Krizsán Szilvia.