2024. április 16., kedd

Az ártéri erdők megmentéséért

A Természetvédelmi Világszervezet kampányt indított a Тisza menti fairtás ellen

A WWF Adria környezetvédelmi szervezet A legdrágább szék a világon elnevezéssel kampányt indított azzal a céllal, hogy a szerb nyilvánosság figyelmét felhívja az ország és a régió folyói mellett elterülő ártéri erdők megsemmisítésére. A kampány fókuszában a tartományunkban a Tisza melletti ártéri erdők több évtizede zajló, faipari célokat szolgáló irtása áll. Az őshonos fűzfák, fehér és fekete nyárfák helyett a folyó mellett jelenleg hibrid nyárfák ültetvényei vannak, amelyek a faipar számára rövidebb idő alatt több nyersanyagot hoznak, vagyis több évtizede áldozzák fel a természetes ökoszisztémát, és semmisítik meg számos állat- és növényfaj élőhelyét, emellett a folyópartok természetes árvízvédelme is folyamatosan gyengül.

A világszervezet képviselői szerint a hibrid nyárfák csak számbelileg képesek helyettesíteni a természetes nyárfákat, és nem nyújtanak megfelelő feltételeket számos állatfaj létfenntartásához, mint például a fekete gólya, a sügér, illetve a fehérfarkú sas, és az élővilág tarkaságában elmaradottak a természetes ártéri erdőkkel szemben. A part melletti területek és a rétek természetes élőhelyeinek megsemmisítéséért egyszer nagyon borsos árat fizetünk majd – áll a Természetvédelmi Világszervezet közleményében. A kampány központi eleme egy díszes fából készült szék, amelyen jól láthatóak az erdőirtás által veszélyeztetett állatfajok alakjai, közepén a kanyargó Tisza folyó halad át, a szék lábai pedig az őshonos fafajták kivágott törzseit jelképezik. A kampány Mina Delić zentai születésű újságírónak, a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) újságíróiskolája hallgatójának Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma – A faipar haszna fontosabb a természetes ártéri erdőknél című szövegében szereplő adatokon alapul, s része a Da nam klima štima elnevezésű programnak, amelyet a svéd kormány támogatásával a Természetvédelmi Világszervezet valósít meg Szerbia területén. A CINS újságíróiskolájának a támogatásával a WWF az ország területén támogatásban részesítette a természetvédelem és az éghajlatváltozás területén az oknyomozó újságírást is.

Mina Delić 2020 nyarán indított aláírásgyűjtést és tiltakozást azután, hogy a DTD Felső-Bánát Kft. tavaly tavasszal tarvágással kezdte kitermelni a nyárfákat a Zentával szembeni strandtól a töltésig terjedő, többhektáros területen. A vállalat illetékesei azzal indokolták tevékenységüket, hogy már korábban ki kellett volna vágniuk a fákat, mivel a strand pereménél található vastag példányok belülről teljesen elkorhadtak, emiatt veszélyt jelentettek a nyaranta ott fürdőzők, napozók számára. Úgy fogalmaztak, hogy 25–30 év elteltével ki kell termelni a beérett, termetesre nőtt nyárfákat, melyek egy részét néhány éve vírusos betegség is megtámadta és károsítja.
Az aktivisták majdnem 3000 aláírást gyűjtöttek össze, Mina Delić pedig akkor a Tartományi Természetvédelmi Hivatal munkatársaival is felvette a kapcsolatot a zentai erdőirtás ügyében.
A kampányáról az érdeklődők a www.najskupljastolicanasvetu.rs honlapon olvashatnak.