2024. április 16., kedd

Ökoegyensúly a médiában

A Kisebbségi és Helyi Média Európai Konferenciáját immáron ötödik alkalommal rendezték meg. A kétnapos konferenciát a járványhelyzetre való tekintettel a Heror Media Pont Production YouTube-csatornáján, valamint a Heror Media Pont Facebook oldalán lehetett figyelemmel követni. Az esemény központi témája a környezetvédelem volt, legfőbb célja a média tudatosabbá tétele, és a globális felmelegedés elleni harchoz való hozzájárulás fokozása. A konferencia megálmodói szeretnék felhívni a figyelmet egy átfogó terv kidolgozásának a szükségességére, a légszennyezés csökkentése érdekében, hiszen a nyomtatott sajtó elkészítése káros hatással van a környezetre. A találkozón megbeszéléseket folytattak arról, hogy a média miként válhatna környezettudatosabbá, igyekeztek felkelteni az olvasók figyelmét a környezet óvásának fontosságára.

A konferencia első napján a bevezető panelbeszélgetésen Valentin Mik, a Libertatea nevű román nyelvű szerbiai hetilap szerkesztője, Violeta Bulc, az Eccocivilization elnevezésű mozgalom kurátora, Stevan Ristić, a Szerbiai Sajtó Egyesületének igazgatóbizottságának elnöke és Ozren Simjanovski, a Makedón Információs és Kiadó Központ igazgatója vett részt. A beszélgetés moderátora Vladimira Dorčova Valtnerova, a Storyteller portál szerkesztője volt.Violeta Bulc hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás és a környezetszennyezés olyan kérdések, amelyek valamilyen módon kihatnak minden polgárra, de még mindig nincs végleges megoldás erre a problémára.

A konferencia első napján a kisebbségi média társadalmi és politikai helyzetéről is megosztották gondolataikat a résztvevők. Mark Marse, a katalán Regio7 elnevezésű lap főszerkesztője szerint a közvélemény egyre érzékenyebb a környezettel kapcsolatos kérdésekre, ezért a kisebbségi sajtónak is nagyobb hangsúlyt kell erre a témára fektetnie, mivel az közérdeket szolgál.
A konferenciát a Heror Media Pont, a Magyar Szó, a Storyteller, a Kisebbségi és Helyi Médiafejlesztési Központ szervezte együttműködő partnereik, a MIDAS és a FUEN bevonásával. A konferencia támogatói a Művelődési- és Tájékoztatási Minisztérium, a tartományi művelődési titkárság és az újvidéki önkormányzat művelődésügyi hivatala.