2024. április 19., péntek

Felújítások a tartományi közkórházban

Nyolcvan egészségügyi intézmény jut korszerű berendezésekhez adománypénzből

A Vajdasági Klinikai Központ abdominális, endokrinológiai és transzplantációs sebészeti klinika épületének felújítási munkálatait tegnap megtekintette Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. A kormányfő társaságában jelen volt Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és dr. Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója is. A szóban forgó épületet még 1909-ben emelték, a Futaki út felőli homlokzatán és egykori főbejárata felett két angyal látható. Ezeket színes mozaikdarabkákból alakítottak ki és a létesítményben ápolt betegek és dolgozók védelmét szimbolizálják.

Mirović kormányelnök elmondta, hogy a következő időszakban további 2,1 milliárd dináros támogatást különítenek el korszerű egészségügyi felszerelések beszerzésére a tartomány egészségügyi intézményei számára. – Egészségügyi titkárságunk 85,3 millió dinárt fordított a mintegy kétezer négyzetméternyi falfelületű épülethomlokzat felújítására, valamint a nyílászárók és vízvezetékek teljes kicserélésére. Sikerült elérnünk azt, hogy évről évre egyre több anyagi forrást biztosíthatunk a klinikai központ számára, a klinikák felújítására, és az új, egészségügyi felszerelések beszerzésére. Ennek köszönhetően kedvezőbb körülményeket teremthetünk az egészségügyi védelem biztosítására – jelentette ki Mirović.

Azon reményének adott hangot, hogy a köztársasági kormány közberuházásait kezelő titkársága a következő évben megkezdi a poliklinika épületének felújítási munkálatait, ahol évente mintegy 600 ezer vizsgálatot végeznek el.
Mirović köszönetet mondott a Vajdasági Klinikai Központ vezetőségének, az egészségügyi intézményeknek és minden olyan alkalmazottnak is, akik a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakban rendkívüli eredményeket értek el, és felelősségteljesen végezték munkájukat.

A felújítási munkálatok megtekintését követően a küldöttség a Sürgősségi Központ épületébe vonult, ahol felsorakoztatták azt a mintegy 36 millió dinár értékű, egészségügyi felszerelést, amelyeket adományokból tudtak megvásárolni. Az eszközöket nyolcvan vajdasági egészségügyi intézmény számára fogják átadni.
– Tavaly tavasszal erre a célra nyitottunk egy folyószámlát. Az adományozóknak köszönhetően korszerű felszereléseket szereztünk be, elsősorban defibrillátorokat és EKG-berendezéseket, amelyeket a következő napokban eljuttatunk a tartomány minden egészségházába és kórházába – mondta Mirović, majd külön köszönetet mondott a szerémségi, a bácskai és a bánsági ortodox püspökségeknek, amelyek ötmillió dinárt biztosítottak a beszerzésre, a Telekom Srbija vállalatnak, amely szintén ötmillió dinárt adományozott, valamint a DDOR biztosítóháznak, amely hárommillió dinárral járult hozzá a végső összeghez.

Dr. Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója köszönetet mondott a tartományi kormánynak a beruházásokért, majd hozzátette, hogy az abdominális és endokrinológiai sebészeti klinika egyik szárnyát még 2019-ben átalakították, a járvány idején itt Covid-osztályként működött.
Elmondása szerint az átalakítás során minden kórházi ágy mellé oxigénberendezéseket helyeztek el.