2024. március 29., péntek

Hatvan év jegyében

A topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon faültetéssel, diákkvízzel ünnepelt

Kereken hatvan éve, november 28-án adták át rendeltetésének a topolyai Mezőgazdasági Iskola épületét. Az ehhez kapcsolódó, tanév végéig tartó ünnepségsorozat pénteken vette kezdetét, a járványhelyzetre való tekintettel szerény díszülés formájában, a diákok számára egyebek mellett kvízt szerveztek. Dr. Horváth Zsolt igazgatótól megtudtuk még, hogy a tanintézmény 28 tagozata a reggeli és a délutáni órákban elültetett egy-egy fát, amivel folytatták az iskola hat évtizedes épülete és a közelmúltban átadott diákotthon közötti terület parkosítását. A 10., 20., 30. és 35. munkaévük kapcsán jubiláló dolgozók, a nyugdíjba vonulók és egy kismama számára átadták az ilyenkor hagyományos elismeréseket és jutalmakat.

Dr. Horváth Zsolt

Dr. Horváth Zsolt

– Az összesített statisztikáink szerint az elmúlt hat évtizedben 11 687 diák szerzett oklevelet a tanintézményünkben, és 500 egyén mondhatja el magáról, hogy dolgozott a Mezőgazdasági Iskola falai között tanárként vagy közreműködő személyzetként. Sajnos a járványhelyzet átszabta a terveinket, és kénytelenek voltunk az erre az alkalomra tervezett nagyobb szabású ünnepségünket elhalasztani, és szerényebb keretek között, rendhagyó módon megülni az évfordulót. A közelmúltban átadott diákotthonban láttuk vendégül a tanintézmény tanárait, alkalmazottait, akik jelenleg több mint 120-an vannak, és nyújtottuk át az ilyenkor hagyományos elismeréseket és díjakat az érintetteknek – hallhattuk.

– Tanulóink számára finomságokkal megterített asztalt készítettek elő kollégáim a tornateremben, majd közösen kivonultak facsemetéket és cserjéket ültetni a diákotthon irányában, az épület köré. A gyerekek emellett képes-szöveges prezentációkat is készítettek, és kvízt is szerveztünk a számukra, a legjobbak jutalomban részesültek. A következő hetekben az évforduló jegyében folytatjuk a népszerű tanár-diák szerepcsere órák megtartásának hagyományát. Ebben az évben bevonjuk a nyugdíjba vonult tanárainkat is a programba – tudtuk meg az igazgatótól.

A második félévben is folytatódik a jubileumi ünnepségsorozat, és szeretnék, ha annak lebonyolításában jövőre nagyobb szerepet kapna a tangazdaság is.
– Tavaszra folytatjuk az iskolánk területén, illetve a tangazdaság körül a parkosítást. Az elképzeléseink között egy kötetlen barátkozásra alkalmat adó közös kirándulás is szerepel. A tanintézmény székházának 60. évét jegyző nagyobb szabású ünnepséget a tanév végén szeretnénk megtartani – hangsúlyozta dr. Horváth Zsolt, hozzátéve, hogy a hat évtizedes épület esetében aktuálissá vált a vizesblokkok felújítása. Ezzel kapcsolatban keresik a tartományi és köztársasági pályázati lehetőségeket.

Valamivel több, mint egy hónapja lakták be a diákok az iskolához tartozó diákotthon szobáit. A 102 férőhelyesre épített kollégiumban jelenleg 79 fiatal tartózkodik. Amíg nem telik be a létszám, addig várják az újabb jelentkezőket.