2024. március 29., péntek

Iránytű az anyaság labirintusában

Topolyára érkezett a Mother Nature, hogy támogatást adjon a hölgyeknek a mindennapokhoz

Mother Nature – AnyaTermészet – Iránytű az anyaság labirintusában címmel szervezett elméleti és gyakorlati továbbképzést édesanyák számára a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete Topolya Község Művelődési Házának kiállítótermében. Az előadás címe valójában egy magyarországi szerveződés is egyben, amely a családok gördülékenyebb hétköznapjait kívánja támogatni egyesületi formában. A topolyai összejövetelen elhangzott, hogy a Mother Nature Egyesület célja elméleti és gyakorlati síkon segíteni az édesanyákat, valamint az anyákkal is foglalkozó szakemberek munkáját. Mindezt természeti és művészeti eszközökkel, illetve módszertani ismeretek átadásával, közvetetten az anyák munkaerőpiacon való elhelyezkedését és szakmai fejlődését szolgálva. A szervezet kétnapos műhelymunkáját Topolyán Dömösi Emese, a magyarországi Mother Nature Egyesület elnöke vezette, valamint Varga Arabella topolyai iskolapszichológus is közreműködött.

A foglalkozás keretében lebonyolított Az anya útja című önismereti-gyakorlati tréning a természetközeli hozzáállást népszerűsítette művészeti elemek segítségével, illetve a tudatos gondolkodás életminőségre gyakorolt hatására igyekezett rámutatni. A részt vevő anyák nem mindennapi lehetőséget kaptak arra, hogy kibontakozhassanak, gondolati és érzelmi szinten kapcsolódjanak önmagukkal és más anyákkal, majd a közös munka során ráláthattak az anyaként megélt belső változásokra és tanulásra. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy a jelenlevők újragondolják az életútjukat az anyaság tükrében, az elsajátított új képességeik tudatosításával, s hogy mindebből erőt nyerjenek a mindennapok megpróbáltatásaihoz.
A család a maga csodájával számos kihívást is tartogat, ezért is jólesik néha megpihenni és erőt meríteni – vallja a műhelymunka egyik topolyai résztvevője, Balázs Horváth Kinga, aki párjával négy gyermeket nevel.

– Anyának lenni nem könnyű, és közel sem egyszerű feladat, akárhány gyermekünk is van. Sokszor megtorpanunk, elgondolkodunk azon, hogy vajon jól tesszük-e a dolgainkat, mit is csinálhatnánk másképp. Van, hogy csak egy szó, gondolat, jó tanács, valaki példája ad erőt a mindennapok gondjainak könnyebb leküzdéséhez. Fantasztikus az is, ha valaki megerősít bennünket abban, hogy jól haladunk ezen a kihívásokkal teli úton. A 3+ műhelymunkája pozitív, hatalmas erőt adó élmény volt számomra. Felemelő volt a közös beszélgetés, valamint a bizonyosság, hogy anyának lenni felbecsülhetetlen érték! – fogalmazott Balázs Horváth Kinga.
A pacséri Szél Tipold Lídia is feltöltő időtöltésnek élte meg a műhelymunkát.
– Nagyon szeretem az ilyen jellegű találkozásokat, és úgy érzem, gyakrabban kellene „megengedni” magunknak az efféle foglalkozásokat. Azért is volt jó, mert magunkra ismerhettünk mások gondolatain keresztül, és egyben tanulhattunk is egymástól. Sírtunk, nevettünk, katartikus, felemelő tapasztalás volt – mondta el a pacséri anyuka.

A rendezvény házigazdája, a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete igazgatóbizottságának az elnöke, Cservenák Kancsár Izabella hozzáfűzte, hogy valójában „hétköznapi csodát” élhettek meg a képzésen részt vevők.
– Hihetetlen energiákat megmozgató, egyedülálló átalakító élményben volt részünk, melynek jelentősége felett a mai rohanó, úgynevezett modern társadalmunkban könnyen átsiklunk, és sokszor félreértjük. A tréning során lehetőségünk nyílt arra, hogy mélyebben ráismerjünk önmagunkra, hogy felfedezzük a lehetőségeket. Nagy köszönettel tartozunk a rendezvényünkön megjelenteknek és a műhelymunka vezetőinek az együtt töltött időért, az élményért, a lehetőségért, és örömmel tölt el bennünket, hogy hasonló jellegű összejövetelekre van igény máskor is – nyilatkozta Cservenák Kancsár Izabella, mint ahogy azt is, hogy a 3+ csapata azon lesz, hogy a jövőben is szervezzen hasonló rendezvényt.