2024. március 28., csütörtök

Palicsi téli rendezvények

Mikulásfutás, tepertősütő verseny és Hagyományok Téli Fesztiválja

Számos téli rendezvény kerül megszervezésre a jövő hétvégén Palicson, melyekről egy sajtótájékoztató keretében számoltak be pénteken a szervezők.

Ercsi Hargita, a szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja a média képviselőinek elmondta, hogy a decemberi hónap tartalmas és szép programokat tartogat a Palicsra látogatók számára.

– December 4-én rendezik meg a 8. Hagyományok Téli Fesztiválját, melynek keretében kirakodóvásárt és nemzetközi tepertősütő versenyt is szerveznek. Ezek az események a Kisvendéglőhöz közeli parkolóban kerülnek megszervezésre. December 5-én lesz az immár hagyományossá vált Mikulásfutás a Nagyparkban. Ez a program nemcsak sportolóknak, hanem minden mozogni vágyó látogatónak szól, és különlegessége, hogy minden résztvevő mikulásruhát vagy mikulássapkát visel. Mindkét program hozzájárul Palics hagyományainak őrzéséhez, illetve turisztikai kínálatának népszerűsítéséhez, hisz a téli időszakban nem sok rendezvény van Palicson – mondta Ercsi Hargita.

Fontányi Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke a Hagyományok Téli Fesztiváljának részleteiről számolt be.

– A társulás évek óta foglalkozik a kistérségek fejlesztésével. Összefogtuk a helyi gazdálkodókat, a hagyományos, házias ételek készítőit és a kézműveseket, így jött létre a helyi termékek kiállítása, illetve a tepertősütő verseny. December 4-én 9 és 17 óra között várjuk a látogatókat. A termékkiállítás egyben vásár is lesz, melynek egy sátor ad majd otthont. Negyven kiállítóra számítunk, még lehet jelentkezni a 064/069-25-70-es telefonszámon. A tepertősütő versenyre is várjuk a benevezőket ugyanezen a számon. A versenyre 20 öt-öt fős csapatot fogadunk, minden résztvevő 10–10 kilogramm nyers szalonnát kap. Szakmai zsűri értékelni az elkészült finomságokat, eredményhirdetésre 14 órakor lehet számítani. Látványkonyhát is szervezünk, ahol sült hurkát, kolbászt, rostélyost, birkapörköltet és babot lehet majd kapni, mellyel megpróbáljuk felidézni a valamikori disznótorok hangulatát – számolt be Fontányi Csilla.

Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója elmondta, a programokkal a turisztikai kínálatot próbálják megerősíteni, majd a Mikulásfutás részleteiről számolt be az egybegyűlteknek.

– A 22. Mikulásfutást a Park Palics Kft., a Szerbiai Ultramaraton Egyesület és a Palics helyi közössége közösen szervezi meg. Mindannyian próbáljuk a járványügyi helyzetre való tekintettel megszervezni. Nincs benevezési díj, ezért nagy számú résztvevőre számítunk, gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt benevezhetnek. A rendezvény nemcsak sok látogatót vonzz Palicsra, hanem a természet téli szépségét is kedvelő, rekreációra vágyó látogatókat is összefogjuk. A verseny rajtja a Vigadó előtt lesz megszervezve 11 órától, a versenytáv pedig 1500 méteres kört alakít majd. Minden résztvevő egy feltételnek kell, hogy megfeleljen, ami nem más, mint hogy mikulássapkát vagy -jelmezt kell viselniük a futam alatt. Az előző évben is sikerült jó együttműködést kialakítani a Pionir vállalattal, amely ez alkalommal saját termékkel ajándékozza meg a futamra benevezőket és a látogatókat. Másik támogatónk a Vodavoda, amely vizet biztosít a felfrissülni vágyóknak. Köszönettel tartozunk mindkét cégnek a jó szándékukért és az együttműködésért. A palicsi helyi közösség önkéntesei a résztvevőket teával és zsíroskenyérrel kínálják meg – részletezte az igazgató.

Jánosi Elvira, a Paligo Palus Ultramaraton Klub elnöke elmondta, hogy a Mikulásfutásnak nincs verseny jellege, a pályát körbe is lehet sétálni. Minimum egy kört kell megtenni az érem megszerzéséhez, viszont a versenyen futó legjobb kosztümöt, valamint a legfiatalabb és legidősebb futót is díjazzák. Tombolán is szerencsét lehet próbálni, hisz kerékpárokat sorsolnak ki.

Zoran Molnar, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének munkatársa elmondta, az idei Mikulásfutásnak jótékonysági jellege is lesz, szlogenje pedig a „Legyél te is Mikulás”.

– A Vöröskereszt szabadkai Népkonyhájának mintegy 230 kiskorú felhasználója van, és ez alkalommal nekik gyűjtünk, hogy megérezzék az ünnepek varázsát. Csomagokat állítunk össze azokból az édességekből, tanszerekből, játékokból és más adományokból, amiket a „Legyél te is Mikulás” akció keretében a résztvevők és a látogatók átadhatnak az Információs pultnál 10 és 13 óra között.