2024. április 25., csütörtök

Méz- és borkóstoló

Helyi termelők bemutatója Óbecsén

Méz és bor címmel szombaton hatodik alkalommal tartották meg Óbecsén a helyi termelők kóstolóval egybekötött termékbemutatóját a Than Emlékházban. A Than Fivérek Értelmiségi Kör mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportjának szervezésében megtartott rendezvényen a község méhészei és borászai mutatták be termékeiket a közönségnek.

– Egész Vajdaságban, itt a Tisza menti régióban, így Óbecsén és környékén is fellendülőben van a szőlészet és a borászat. Mindazok a fiatalok, valamint az idősebbek, akiknek lehetőségük van, elkezdtek ezzel komolyabban foglalkozni. Van már Óbecsén egy bejegyzett borászat és hiszem, hogy a jövőben ez a szám növekedni fog – nyilatkozott dr. Molnár Viktor, a rendezvény szervezője.

A kiállítás nem versenyjellegű. Az idei Méz és bor elnevezésű rendezvényre a járvány miatt kevesebb kiállító érkezett. 10 borász és három méhész mutatta be termékeit.

– 2008 óta foglalkozom borkészítéssel amatőr módon, feleségemmel közösen. Szeretjük a vörösborokat. A szőlőt megvásárolom, és így készítem a bort. A kiállításra küvét hoztam, amelyet tavaly készítettünk. Ez vranac, kékfrankos és merlot keveréke – mondta Koncz Gyula, óbecsei hobbiborász.

Az óbecsei Szerda András méhészettel és borászattal is foglalkozik, az idei kiállításra saját készítésű borokkal érkezett. Elmondása szerint körülbelül tíz évvel ezelőtt készített először bort a kertjében termesztett szőlőből, és mivel sikerrel járt, még több szőlőt telepített.

– Én fehérborpárti vagyok, fehér- és rosébort készítek. Tudni kell, hogy a rosébor is olyan technológiával készül, mint a fehérbor. A száraz fehérborokat részesítem előnyben és igyekszem ilyen borokat készíteni. A fehérborom alapja az olaszrizling, de ami megtalálható a kertben, minden belemegy. Úgy is neveztem el, hogy Óbecsei Hagyományos Mindent Bele – mondta Szerda András. Hozzátette, hogy az idei év a méhészek szempontjából közepesnek mondható, ennek ellenére a méhészek gazdaságilag jobb évet zárnak, mint a korábbi években. A járvány miatt kialakult szállítási problémák miatt ugyanis nagyobb volt az érdeklődés a hazai méz iránt.

A termelők a termékbemutató előtt több szakmai előadást is hallhattak. Dr. Dujmovics László a Vindulo Borház mindennapjairól tartott előadást.

– Előadásomban egy rövid történetet állítottam össze a Vindulo borászatról a szőlőtelepítéstől kezdve a borkészítésen át a borturizmusig. Az idei év eléggé tarka volt: hideg napok tavasszal, forró, csapadékmentes napok nyáron. A 2021-es évre a szüret sorrendjének a felbomlása volt jellemző – mondta a temerini Vindulo családi borászat tulajdonosa.