2024. április 19., péntek
TISZASZENTMIKLÓS

Házat vett a hét gyermekének

A tiszaszentmiklósi Szarvák család a Vajdasági Baráti Egyesülettől kapott segítséget

A budapesti székhelyű Vajdasági Baráti Egyesületben sok jó ember összefogott, és minden várakozást felülmúlva, kevés híján 1,2 millió forintot gyűjtött össze a tiszaszentmiklósi hétgyerekes Szarvák család megsegítésére. Ebből az összegből 835 000 forint a baráti egyesület tagságától érkezett, egyéb támogatóktól pedig további 361 000 forint. A múlt héten már el is juttatták a családnak a segítséget, remélve, hogy a tiszaszentmiklósi nagycsaládnak szép mikulása és karácsonya lesz.

A szobákat kimeszelték, folyik a beköltözés

A szobákat kimeszelték, folyik a beköltözés

Az anyuka, Szarvák Krisztina a Vajdasági Baráti Egyesülettől kapott támogatásból házat vásárolt a faluban a Koszovói utcában. Ennek jártunk utána, hogy mit jelent ez a család számára, és mikor várható, hogy átköltöznek az új helyre.
A Koszovói utca Tiszaszentmiklóson az utolsó utca Padé irányában, a téglával kirakott 130-as számú ház udvarán látogatásunkkor élénk gyerekzsivaj fogadott bennünket, vagy fél tucat kisbicikli, bicikliző gyerek, ki-be járnak az új házban, látszik rajtuk, hogy máris otthon érzik magukat az új helyen. A nagyobb fiúk a pótkocsiról pakolták le a nagycsalád holmiját. Hátul a fáskamrában nagy halom tüzelőt készítettek be. Krisztina és egy másik asszony a házban éppen befejezte a meszelést. Az utca felől két szobát tettek rendbe, és javában tart a beköltözés.

– A Vajdasági Baráti Egyesülettől kapott pénzt, 3300 eurót házvásárlásra fordítottam. Megbeszéltem az egyesület vezetőségével, hozzájárultak, hogy a pénzt házvásárlásra fordítsam. A ház csókai tulajdonosáról átírattam a nevemre a házat. A régi, düledező épület, ahol eddig laktunk, már nagyon rossz állapotban van. Nem szerettük volna a gyerekekkel ott bevárni a telet, a plafon is le akar szakadni. Annak idején 500 euróért vettem, amiről van papírom, igaz, kézzel írott, de bizonyíték. Ezt a romos épületet, ha sikerül, akkor eladjuk, szükség lenne a pénzre, hiszen csak a most vásárolt ház átíratása 24 000 dinárba került, minden pénzem ráment, de legalább most már biztonságos helyen vagyunk – fogalmazott Szarvák Krisztina, és hozzátette:

Az új ház kapujában Krisztina a kicsikkel

Az új ház kapujában Krisztina a kicsikkel

– A Koszovói utcában, a falu szélén álló ház sokkal nagyobb, és sokkal jobb állapotban van, több helyiségből áll, és fürdőszoba is van működő bojlerrel. Hiányzik a falról néhány csempe, de van csempém, és pótoljuk a hiányzó részt. Az utcai szobában cserépkályha van, már be is fűtöttük, jól melegít. Vert falú épület, téglával erősítve, és elég jó állapotban van. A falak szárazak, a padló is tűrhető állapotú. A tető kert felőli végén néhány gerendát majd ki kell cserélni, mert el van törve, de egyébként nem ázik be. A folyosóból le tudunk rekeszteni még egy gyerekszobát, hátsó nyári konyha is van, és pince a ház alatt. Tágas udvar és hosszú kert van a ház mögött, ahol tavaszra tudunk veteményezni. A hétvégére már át is költözünk a gyerekekkel, közeleg a tél, és mihamarabb biztonságban szerettem volna tudni népes családomat – mondta Szarvák Krisztina.