2024. március 29., péntek

Pótáék nyerték meg a magyar–szerb derbit

A második versenynappal az összes szerbiai sportoló számára véget ért a houstoni asztalitenisz-világbajnokság. Miután Surján Szabina szoros meccsen búcsúzott egyesben az első körben, párosban Izabela Lupulescu oldalán Póta Georgina és Madarász Dóra párosa ellen kezdte meg a küzdelmet, ám három szoros szettben a magyarok bizonyultak jobbnak. Még mindig több szerencséjük volt, mint Pető Zsoltnak és Marko Jevtovićnak, akik kiérdemelték ugyan az indulási jogot férfi párosban, ám a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség tájékoztatása szerint az Egyesült Államokba való beutazás feltételeinek friss módosulása miatt végül nem tudtak elindulni a tornára. Ott volt viszont a párosban Aleksandar Karakašević, aki a szlovák Ľubomír Pištej oldalán nevezett, ám első meccsükön vereséget szenvedtek egy német kettőstől. Az egyéni küzdelmekben még versenyben maradt magyar és szerb játékosoknak egyaránt a 2. forduló jelentette a végállomást. Szudi Ádám és Lakatos Tamás sima meccsekben búcsúztak a férfiaknál, míg a nőknél Andrea Todorovićnak az USA legmagasabban rangsorolt játékosa, Lily Ann Zhang állta az útját.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség a vb keretében megtartotta tisztújító kongresszusát is, amelyen új elnököt választottak a szervezet élére. Az ITTF-et 2014 óta vezető Thomas Weikert utódja a svéd Petra Sörling lett, első nőként ezen a poszton. Sörling korábban a gazdasági ügyekért felelős alelnök volt, az ő helyére a magyar szövetség elnökét, Nátrán Rolandot választották most meg. A világszövetség arról is döntött, hogy 2024-ben a dél-koreai Puszan rendezheti a vb-t. Jövőre a kínai Csengtuban, 2023-ban pedig a dél-afrikai Durbanben rendezik a vb-t.

Eredmények, férfi egyes: Vang–Szudi 4:0 (5, 4, 2, 2), Jorgić–Lakatos 4:0 (6, 7, 8, 3). Női egyes: Zhang–Todorović 4:2 (8, 11, 2, –7, –10, 7). Férfi páros: Boll/Franziska–Karakašević/Pištej 3:1 (7, –10, 5, 6). Női páros: Madarász/Póta–Lupulescu/Surján 3:0 (9, 10, 7).