2022. január 25., kedd
MAGYAR ÚSZÁS

Turi György lemondott!

Turi György lemondott a Magyar Úszószövetségben (MÚSZ) betöltött szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint edzőbizottsági elnöki posztjáról. A Kőbánya úszóedzője Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének küldött levelében döntését azzal indokolta, hogy a személyét érintő helyzet az elmúlt két hónapban tarthatatlanná vált, és már nemcsak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a MÚSZ és a Kőbánya megítéléséről.

Az elmúlt hetekben Turi több korábbi tanítványa, köztük a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner „lelki terrort” alkalmazott az edzések során, és fizikailag is bántalmazta az úszókat. A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

Az edző tegnapi bejelentésére reagálva Wladár azt írta: a Magyar Úszószövetség elfogadja Turi lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről. „Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi vezette Kőbánya fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából” – nyilatkozta az elnök.

Turi György egykori védencével, Cseh Lászlóval
Turi György egykori védencével, Cseh Lászlóval