2024. április 24., szerda

A digitális világ megkerülhetetlen

A Frankfurti Könyvvásáron aranyérmet nyert tankönyv egyik szerzőjével, a nagykikindai Pásztor Árpáddal beszélgettünk

Október derekán a 73. Frankfurti Könyvvásáron a Legjobb európai tankönyv (BELMA) elismerésben részesült a Vulkan znanje, vagyis a Tudás vulkánja kiadó azon tankönyve, mely a digitális világba vezeti be az általános iskolák első osztályos diákjait. A Digitális világ 1. tankönyv szerzői a nagykikindai Gordana Rackov, a tanítás-módszertan doktora és Pásztor Árpád informatikatanár, programozó.

Az elismerés óriási mind a kiadónak, mind a szerzőknek, hiszen a Vulkan znanje először vett részt ezen a rangos megmérettetésen, a szerzőknek pedig egy olyan tantárgyhoz kellett tankönyvet készíteniük, mely teljesen új a tantárgyak sorában. Ez jelenthetett volna akár nehézséget is, de a szerzők inkább előnyt kovácsoltak abból, hogy nem volt kapaszkodójuk.
Pásztor Árpáddal, a könyv egyik szerzőjével a tankönyv megszületéséről, sajátosságairól, az elismerés fontosságáról és a további tervekről beszélgettünk. Árpád a nagykikindai Szent Száva Általános Iskola és a Műszaki Középiskola informatikatanára és programozó. Tizenöt éve gyakorolja hivatását, de a tankönyvírás újdonság volt számára.
Hogyan indult a közös munka a Vulkan znanje kiadóval?
– Az első együttműködések a digitális tankönyvekhez és a kiadóház egyes tankönyveinek ismertetéséhez fűződtek, és amikor bevezették a digitális világ nevű új tantárgyat, megkerestek bennünket, hogy készítsünk két próba tananyagot. Tetszett nekik a tervezetünk és egy intenzív együttműködés vette kezdetét annak érdekében, hogy ehhez a teljesen új tantárgyhoz tankönyvet készítsünk. Gordana Rackovval mindvégig együtt dolgoztunk és a munkánkhoz sok segítséget kaptunk Milica Cvetinovićtól, a könyv szerkesztőjétől.
Milyen elveket tartottak fontosnak a könyv megírásakor?
– Arra törekedtünk, hogy egy igazán jó tankönyvet készítsünk. Én informatikát tanítok ötödiktől nyolcadik osztályig, így tényleg kihívás volt elsősöknek tankönyvet írni. A módszertani dolgokban Gordana a szakértő, így ketten együtt igazán jó párost alkottunk. A szöveges részeknél és a feladatoknál is nagyon kellett ügyelnünk arra, hogy megfeleljenek az elsős korosztály képességeinek, ugyanakkor vigyáznunk kellett arra is, nehogy képeskönyvet készítsünk, éppen ezért a tankönyvkészítés minden pillanata kihívás volt számomra. Különösen a számítógépen végzett munkát magyarázó leckékkel bíbelődtem szívesen. A tankönyvben elmagyarázzuk a kicsiknek, hogyan lehet rajzolni a Paint rajzprogramban, aztán a rajzolt képekből hogyan lesz animáció, a Scratch programozási nyelvet is bemutatjuk, szóval az alapokkal kezdünk.


Hogyan látja, mennyire fontos már 6–7 éves korban ezzel foglalkozni?
– Ebben az időszakban a gyerekek nagyon könnyen megtanulják a digitális eszközök használatát és nem félnek az új dolgoktól. Bátran nyúlnak minden újdonsághoz és anélkül, hogy megmutatnánk nekik, korán elkezdik használni a digitális eszközöket, természetesen szórakozásból. YouTube-videókat néznek, játszanak, kommunikálnak a segítségükkel, vagyis az iskolának fel kell vállalnia, hogy megtanítja őket a helyes használatukra. Véleményem szerint az új tantárgy pont ebben nyújt segítséget, ezért nagyon örülök annak, hogy a minisztérium már első osztályban bevezette az informatika oktatását a megfelelő digitális írástudás érdekében. Fontos, hogy megtanulják a számítógépen való munkavégzést, hogy lássák, mi mindenre alkalmazható még a játékon, szórakozáson kívül. A tantárgy bevezetése annak érdekében történt, hogy minden általános iskolát elvégző tanuló rendelkezzen a digitális írástudás és a számítógépes munkavégzés alapelveivel, hogy később versenyképes legyen, bármilyen foglalkozást is választ magának.
A tanítóknak is új ez a tantárgy. Mit tanácsol nekik, hogyan tanítsák?
– A tankönyv írása közben a megadott irányelvek mellett az lebegett a szemünk előtt, hogy egy minél használhatóbb tankönyvet adjunk ki a kezünkből, melyből öröm tanulni és tanítani. Olyannak álmodtuk meg, amelyből mi is szívesen tanítanánk. Mivel elsősöknek készült, a feladatok az ő szintjükhöz igazodnak, vagyis szórakoztatóak, izgalmasak, de azért mégsem mesekönyvről van szó. A tankönyvhöz egy digitális változat is tartozik, amely további multimédiás anyagot és interaktív tesztet tartalmaz, a nyomtatott kiadástól eltérő kérdésekkel. Hogy megkönnyítsük a tanítók dolgát, minden tanórához tartozik egy kiegészítő videós útmutató is. Úgy vélem, így igen sok segítséget nyújtunk a tanítóknak abban, hogy közel hozzuk a kisdiákokhoz ezt a tantárgyat.
A legtöbb szülő arra panaszkodik, hogy a nebulója túl sokat ül a számítógép előtt. Ez a tantárgy véleménye szerint milyen irányba viszi el ezt a folyamatot?
– Természetesen arra is rá kíván mutatni, hogy mértéket kell tartani a használatuknál. Felhívja a figyelmet a biztonságos internethasználatra és arra, hogy érettségüknek megfelelő tartalmakat nézzenek. A tankönyvben mindezt részletesen elmagyarázzuk és hangsúlyozzuk, hogy, ha nem kívánt tartalmakra akadnak, azonnal kérjék ki szüleik, tanítóik véleményét. Arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy felvehetik a kapcsolatot az Országos Internetes Gyermekbiztonsági Kapcsolattartó Központtal, amelyhez bátran lehet fordulni segítségért. Mivel odahaza főleg szórakozásra használják a készülékeket, az iskolában azt tanulják meg, hogyan lehetnek a gépek még a hasznukra. A Digitális világ 1. tankönyv elkészítésekor a hangsúly azon volt, hogy a tanulókat megismertessük az összes digitális eszköz megfelelő használatával. E mellett a programozás alapjaival is megismerkednek, vagyis azzal, mi is az az algoritmus. A Vulkan kiadóval tovább folytattuk az együttműködést, megírtuk a másodikosoknak szóló tankönyvet is, amelyet ettől a tanévtől használnak az iskolákban. Ez még jobban szélesíti a látókörüket és megtanulják, hogyan kell animációt készíteni, hogyan lehet a Paintben rajzolni, hogyan kell programozni Scratch-ben. A tankönyvet tavaly óta használják az első osztályban és ettől a tanévtől a második osztályban.


Hogyan érintette a rangos elismerés?
– Végtelenül örültem, leírhatatlan érzés volt. Már arra nagyon büszke voltam, hogy a Vulkan éppen a mi tankönyvünket választotta ki. Ez a kiadó az utóbbi három évben az ország vezető kiadói közé emelkedett, rengeteg elismert szerzővel dolgozik és ez még értékesebbé tette számunkra, hogy a versenyre éppen a mi munkánkkal nevezett be. Már ez is nagy elismerés volt. Aztán az, hogy a döntőbe jutottunk, szinte hihetetlennek tűnt, és meg is jegyeztem magamban, hogy ha itt esetleg utolsóként is végzünk, már az is dicsőség, hiszen Európa legjobbjai közé kerültünk. Aztán megtörtént a csoda, és a mi tankönyvünket kiáltották ki aranyérmesnek. El sem akartuk hinni, még most is beleborzongok, és nem győzöm mindenkinek megköszönni a segítséget, a bizalmat, a támogatást. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy részt vehettem a Digitális Világ 1 tankönyv fejlesztésében, és most a Digitális Világ 2 fejlesztésében is.
Gondolom, itt nem áll meg a munka.
A kiadó már tervezi a Digitális Világ 3. és 4. tankönyveket a harmadik és negyedik osztályosok számára, és ezt is együtt kívánjuk megvalósítani. Azt mondják, a győztes csapaton nem szabad változtatni, mi sem fogunk.