2022. január 28., péntek

A digitális világ megkerülhetetlen

A Frankfurti Könyvvásáron aranyérmet nyert tankönyv egyik szerzőjével, a nagykikindai Pásztor Árpáddal beszélgettünk

Október derekán a 73. Frankfurti Könyvvásáron a Legjobb európai tankönyv (BELMA) elismerésben részesült a Vulkan znanje, vagyis a Tudás vulkánja kiadó azon tankönyve, mely a digitális világba vezeti be az általános iskolák első osztályos diákjait. A Digitális világ 1. tankönyv szerzői a nagykikindai Gordana Rackov, a tanítás-módszertan doktora és Pásztor Árpád informatikatanár, programozó.

Pásztor Árpád: Egy igazán jó tankönyvet akartunk készíteni
Pásztor Árpád: Egy igazán jó tankönyvet akartunk készíteni

Az elismerés óriási mind a kiadónak, mind a szerzőknek, hiszen a Vulkan znanje először vett részt ezen a rangos megmérettetésen, a szerzőknek pedig egy olyan tantárgyhoz kellett tankönyvet készíteniük, mely teljesen új a tantárgyak sorában. Ez jelenthetett volna akár nehézséget is, de a szerzők inkább előnyt kovácsoltak abból, hogy nem volt kapaszkodójuk.
Pásztor Árpáddal, a könyv egyik szerzőjével a tankönyv megszületéséről, sajátosságairól, az elismerés fontosságáról és a további tervekről beszélgettünk. Árpád a nagykikindai Szent Száva Általános Iskola és a Műszaki Középiskola informatikatanára és programozó. Tizenöt éve gyakorolja hivatását, de a tankönyvírás újdonság volt számára.
Hogyan indult a közös munka a Vulkan znanje kiadóval?
– Az első együttműködések a digitális tankönyvekhez és a kiadóház egyes tankönyveinek ismertetéséhez fűződtek, és amikor bevezették a digitális világ nevű új tantárgyat, megkerestek bennünket, hogy készítsünk két próba tananyagot. Tetszett nekik a tervezetünk és egy intenzív együttműködés vette kezdetét annak érdekében, hogy ehhez a teljesen új tantárgyhoz tankönyvet készítsünk. Gordana Rackovval mindvégig együtt dolgoztunk és a munkánkhoz sok segítséget kaptunk Milica Cvetinovićtól, a könyv szerkesztőjétől.
Milyen elveket tartottak fontosnak a könyv megírásakor?
– Arra törekedtünk, hogy egy igazán jó tankönyvet készítsünk. Én informatikát tanítok ötödiktől nyolcadik osztályig, így tényleg kihívás volt elsősöknek tankönyvet írni. A módszertani dolgokban Gordana a szakértő, így ketten együtt igazán jó párost alkottunk. A szöveges részeknél és a feladatoknál is nagyon kellett ügyelnünk arra, hogy megfeleljenek az elsős korosztály képességeinek, ugyanakkor vigyáznunk kellett arra is, nehogy képeskönyvet készítsünk, éppen ezért a tankönyvkészítés minden pillanata kihívás volt számomra. Különösen a számítógépen végzett munkát magyarázó leckékkel bíbelődtem szívesen. A tankönyvben elmagyarázzuk a kicsiknek, hogyan lehet rajzolni a Paint rajzprogramban, aztán a rajzolt képekből hogyan lesz animáció, a Scratch programozási nyelvet is bemutatjuk, szóval az alapokkal kezdünk.

Hasznos, érthető, szórakoztató az aranyérmet nyert tankönyv
Hasznos, érthető, szórakoztató az aranyérmet nyert tankönyv


Hogyan látja, mennyire fontos már 6–7 éves korban ezzel foglalkozni?
– Ebben az időszakban a gyerekek nagyon könnyen megtanulják a digitális eszközök használatát és nem félnek az új dolgoktól. Bátran nyúlnak minden újdonsághoz és anélkül, hogy megmutatnánk nekik, korán elkezdik használni a digitális eszközöket, természetesen szórakozásból. YouTube-videókat néznek, játszanak, kommunikálnak a segítségükkel, vagyis az iskolának fel kell vállalnia, hogy megtanítja őket a helyes használatukra. Véleményem szerint az új tantárgy pont ebben nyújt segítséget, ezért nagyon örülök annak, hogy a minisztérium már első osztályban bevezette az informatika oktatását a megfelelő digitális írástudás érdekében. Fontos, hogy megtanulják a számítógépen való munkavégzést, hogy lássák, mi mindenre alkalmazható még a játékon, szórakozáson kívül. A tantárgy bevezetése annak érdekében történt, hogy minden általános iskolát elvégző tanuló rendelkezzen a digitális írástudás és a számítógépes munkavégzés alapelveivel, hogy később versenyképes legyen, bármilyen foglalkozást is választ magának.
A tanítóknak is új ez a tantárgy. Mit tanácsol nekik, hogyan tanítsák?
– A tankönyv írása közben a megadott irányelvek mellett az lebegett a szemünk előtt, hogy egy minél használhatóbb tankönyvet adjunk ki a kezünkből, melyből öröm tanulni és tanítani. Olyannak álmodtuk meg, amelyből mi is szívesen tanítanánk. Mivel elsősöknek készült, a feladatok az ő szintjükhöz igazodnak, vagyis szórakoztatóak, izgalmasak, de azért mégsem mesekönyvről van szó. A tankönyvhöz egy digitális változat is tartozik, amely további multimédiás anyagot és interaktív tesztet tartalmaz, a nyomtatott kiadástól eltérő kérdésekkel. Hogy megkönnyítsük a tanítók dolgát, minden tanórához tartozik egy kiegészítő videós útmutató is. Úgy vélem, így igen sok segítséget nyújtunk a tanítóknak abban, hogy közel hozzuk a kisdiákokhoz ezt a tantárgyat.
A legtöbb szülő arra panaszkodik, hogy a nebulója túl sokat ül a számítógép előtt. Ez a tantárgy véleménye szerint milyen irányba viszi el ezt a folyamatot?
– Természetesen arra is rá kíván mutatni, hogy mértéket kell tartani a használatuknál. Felhívja a figyelmet a biztonságos internethasználatra és arra, hogy érettségüknek megfelelő tartalmakat nézzenek. A tankönyvben mindezt részletesen elmagyarázzuk és hangsúlyozzuk, hogy, ha nem kívánt tartalmakra akadnak, azonnal kérjék ki szüleik, tanítóik véleményét. Arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy felvehetik a kapcsolatot az Országos Internetes Gyermekbiztonsági Kapcsolattartó Központtal, amelyhez bátran lehet fordulni segítségért. Mivel odahaza főleg szórakozásra használják a készülékeket, az iskolában azt tanulják meg, hogyan lehetnek a gépek még a hasznukra. A Digitális világ 1. tankönyv elkészítésekor a hangsúly azon volt, hogy a tanulókat megismertessük az összes digitális eszköz megfelelő használatával. E mellett a programozás alapjaival is megismerkednek, vagyis azzal, mi is az az algoritmus. A Vulkan kiadóval tovább folytattuk az együttműködést, megírtuk a másodikosoknak szóló tankönyvet is, amelyet ettől a tanévtől használnak az iskolákban. Ez még jobban szélesíti a látókörüket és megtanulják, hogyan kell animációt készíteni, hogyan lehet a Paintben rajzolni, hogyan kell programozni Scratch-ben. A tankönyvet tavaly óta használják az első osztályban és ettől a tanévtől a második osztályban.

Az első és a második rész után a kiadó a harmadik és negyedik részt is tervezi
Az első és a második rész után a kiadó a harmadik és negyedik részt is tervezi


Hogyan érintette a rangos elismerés?
– Végtelenül örültem, leírhatatlan érzés volt. Már arra nagyon büszke voltam, hogy a Vulkan éppen a mi tankönyvünket választotta ki. Ez a kiadó az utóbbi három évben az ország vezető kiadói közé emelkedett, rengeteg elismert szerzővel dolgozik és ez még értékesebbé tette számunkra, hogy a versenyre éppen a mi munkánkkal nevezett be. Már ez is nagy elismerés volt. Aztán az, hogy a döntőbe jutottunk, szinte hihetetlennek tűnt, és meg is jegyeztem magamban, hogy ha itt esetleg utolsóként is végzünk, már az is dicsőség, hiszen Európa legjobbjai közé kerültünk. Aztán megtörtént a csoda, és a mi tankönyvünket kiáltották ki aranyérmesnek. El sem akartuk hinni, még most is beleborzongok, és nem győzöm mindenkinek megköszönni a segítséget, a bizalmat, a támogatást. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy részt vehettem a Digitális Világ 1 tankönyv fejlesztésében, és most a Digitális Világ 2 fejlesztésében is.
Gondolom, itt nem áll meg a munka.
A kiadó már tervezi a Digitális Világ 3. és 4. tankönyveket a harmadik és negyedik osztályosok számára, és ezt is együtt kívánjuk megvalósítani. Azt mondják, a győztes csapaton nem szabad változtatni, mi sem fogunk.