2024. április 19., péntek

A polgári színjátszás nagy öregje

A VMMSZ és a VM4K közleménye

Jövőre lesz az állami és Sterija-díjas Garay Béla születésének 125. és halálának 35. évfordulója. A szabadkai születésű teatrológus, rendező, színész a polgári színjátszás megkerülhetetlen alakja. A két háború közti, szabadkai magyar színházi élet megteremtője. Az ő szakmai tevékenysége jelentette az 1945-ben létrehozott hivatásos társulat számára az alapot. Kiemelkedő szakmai tudása a vajdasági kulturális-színházi élet meghatározó és megbecsült alakjává emelte. Nem csak rendezői és szakírói, de színészképző tevékenysége is elismert.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) Garay Béla ma is köztünk élő családtagjainak beleegyezésével és tevékeny részvételével vajdasági szintű, szabadkai központú, számos elemből álló megemlékezés-sorozatot szervez a 2022-es évben, a Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai VKT-elnök támogatásával.

A szervezők tervei szerint a kettős Garay Béla-jubileum a megemlékező tisztelgés mellett a jelen kulturális-színházi életének alakulásáról, kihívásairól és a jövő színházi elképzeléseiről is szólni fog szakmai beszélgetések keretében, amelybe úgy intézményeket, mint színházi szakembereket és művészeket bekapcsolnak, felkérnek – áll többek között a VM4K Sajtó és VMMSZ Szakszolgálata közleményében.