2024. április 26., péntek

Otthon dönt a kormányról a cseh elnök

Petr Fiala már ma megkaphatja a miniszterelnöki kinevezést – Babišra büntetőeljárás vár

Több mint hat hét kórházi kezelés után tegnap hazaengedték Miloš Zeman cseh elnököt, aki azonban a májzsugora miatt otthoni ápolásra szorul. Ez nem akadályozza abban, hogy ma kinevezze az ország új kormányfőjét, Petr Fialát, az októberi parlamenti választáson győztes párszövetség vezető erejét képező Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökét. Posztját Andrej Babištól veszi át, akire büntetőeljárás vár.

Elhagyta tegnap a prágai katonai kórházat Miloš Zeman cseh államfő, akit október 10-étől kezeltek az intézetben májzsugorodás miatt, amely valószínűleg alkoholizmusával összefüggésben alakult ki. A 77 éves Zemant a főváros szomszédságában, Lány településen található elnöki rezidenciára vitték, ahol a továbbiakban otthoni ápolásban részesül.

Egészségi állapota eddig hátráltatta az új kormány megalakulását, ám ma már várhatóan kinevezi a kormányfőt. A tisztségre Petr Fiala politológus professzor, az ODS elnöke a jogosult. Az ODS annak a (korábban ellenzéki) hárompárti jobbközép Együtt (SPOLU) koalíciónak a tagja, amely októberben (minimális előnnyel) megnyerte a parlamenti választást. A kormányzáshoz a harmadik helyezett PirSTAN szövetséggel lát hozzá, amelyet két párt alkot.

Fiala kinevezése után Zeman találkozik a miniszterjelöltekkel. Erre tíz napot szán. A tizennyolc tagú kormány kinevezése csak ezután következik. A leendő tárcavezetők közül egyet azonban nem hajlandó elfogadni; állítólag Jan Lipavskýt, aki a külügyminisztériumot vezetné. Zeman ugyan nem nevezte meg nyilvánosan, de nemrég elmondta: Fialának azt tanácsolja, hogy ideiglenesen maga lássa el a külügyminiszteri teendőket is, vagy bízza rá valaki másra.

A hivatalából távozó 67 éves Andrej Babiš ügyvezető kormányfő nehezebb napok elé néz. A milliárdos nagyvállalkozót az EU csalással vádolta meg, nemrég pedig – több hazai és külföldi politikustársával együtt – belekeveredett egy offshore-botrányba. Az október 3-án ismertetett Pandora-dokumentumokból kiderült, hogy (korábbi állításaival ellentétben) gyanús offshore-ügyleteikben, pénzügyi ügyeskedésekben vett részt majdnem három tucat volt és jelenlegi külföldi állami vezető, több mint száz milliárdos és 91 ország mintegy háromszáz kulcsfontosságú köztisztviselőjéhez hasonlóan.

Amint a Pandora-iratok nyilvánosságra kerültek, Babiš azonnal igyekezett megvédeni magát, azt állítva, minden szabályos volt. A rendőrség ezt nem hitte el és jelezte: megvizsgálja a dokumentumokban szereplő cseh állampolgárok ügyleteit, beleértve a miniszterelnök offshore-cégeken keresztül lebonyolított franciaországi ingatlanvásárlásait is.

Babiš, aki nemrég még régiós populista blokkot kívánt létrehozni hasonszőrű társaival (a nekik nem tetsző nyugati EU-tagokkal szemben) hamarosan újabb kellemetlenségekkel találhatja magát szembe, az ügyészség ugyanis az októberi választást követő napon kérte az alsóháztól mentelmi jogának felfüggesztését. Az illetékesek szerint erre azért van szükség, hogy a parlamenti képviselői mandátumot szerzett politikus ellen folytatni lehessen a korábban megkezdett büntetőeljárást a Gólyafészek nevű, Prága közelében található szabadidő- és kongresszusi központ 2007-es és 2008-as építésének ügyében. A munkálatokat akkor egy olyan cég végezte, amely korábban Babiš vállalatbirodalmához tartozott, ám az építkezés idejére ez valahogy „megváltozott”, hogy a Gólyafészek átadása után ismét minden visszakerüljön az eredeti állapotába. Az építtető állítólag csalással jutott kétmillió eurós uniós támogatáshoz. Bár az összeget azóta visszafizették a jogosultnak, Babišnak még nem sikerült tisztáznia magát.

A Gólyafészek-ügyben tizenegy személy ellen indult eljárás. Jelenleg már csak Babiš a gyanúsított. Szerinte az egész hercehurca valójában a lejáratását és a politikai életből való kiszorítását szolgálja. Pedig ő nem hajlandó lelépni. Sőt a minap arról számolt be, hogy nem zárja ki a 2023 januárjában esedékes államfőválasztáson való részvételét sem.