2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Mindenhol jelenléti oktatás

Az epidemiológusok szerint december 20-a körül kellene megkezdődnie a téli szünetnek

Az oktatási intézményekben alkalmazott járványügyi intézkedések koordinálásával megbízott munkacsoport döntésének értelmében jövő hétfőtől továbbra is a jelenléti oktatást szervezik meg az ország összes általános és középiskolájában. Az oktatási minisztérium erre vonatkozó közleményének értelmében november 19-e és 23-a között 918 koronavírussal fertőzött diákot tartottak nyilván, ez az összes diák 0,12 százaléka. Az országban az elmúlt 10 napban összesen 115 olyan osztályt jegyeztek, amely legalább 2, vagy 3 diák fertőzöttsége miatt a jelenlétiről áttért a kombinált oktatási modellre, valamint 6 olyan csoportot, amelyik a kombinált modellről áttért a távoktatásra, közölte a minisztérium.
Az oktatás témájához kapcsolódóan az SZRTV vendégeként Predrag Kon epidemiológus és az egészségügyi válságstáb tagja megismételte, hogy a téli tanítási szünetnek két okból kifolyólag lenne indokolt a tervezettnél korábban megkezdődnie. Az egyik az, hogy karácsony körül tömegesen érkeznek a szerbiai munkavállalók a nyugat-európai országokból, ahol már a delta plusz variáns terjed robbanásszerűen, emelte ki Kon. Mint hozzátette, a másik ok az, hogy december második felében számítanak az influenzavírus érkezésére, vagy jelenlétének bizonyítására. Kon közölte, hogy a miniszterelnökkel folytatott egyeztetés során az egészségügyi szakértők azt javasolták, hogy a tanítási szünet december 20-a körül kezdődjön meg.
Valamivel korábban Ana Brnabić miniszterelnök megerősítette, hogy egyeztetett a válságstáb egészségügyi szakértő tagjaival, akik nemcsak a tanítási szünet meghosszabbításához ragaszkodnak, hanem ahhoz is, hogy a Covid-beléptetők a nap 24 órájában hatályosak legyenek, alkalmazásukat pedig a síközpontokra is kiterjesszék. Brnabić a korábbiakhoz képest jobbnak minősítette a járványhelyzetet, ám megismételte, hogy a védőoltásnak nincsen alternatívája.

Stabilan lefelé

A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 15.631 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2339 eredménye volt pozitív (15 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 51 Covid-fertőzött hunyt el, hivatalosan 11.484 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 4770 Covid-pácienst gyógykezelnek, 206-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 588 új fertőzést jegyeztek, ebből 103-at Újvidéken.