2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vita a tanítási szünetről

A tanügyesek azt mondják, hogy nem tudnák korábban lezárni a félévet

Idejében meg kell kezdeni a beszélgetéseket a téli tanítási szünetről, ismételte meg tegnap a Kurir tv-nek nyilatkozva Predrag Kon epidemiológus és az egészségügyi válságstáb tagja, mondván, hogy egészségügyi szakértő kollégáival egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy érdemes lenne a tervezettnél korábban megkezdődnie a szünetnek. Már konkrét dátumokat is említettek, ám erről a nyilvánosság előtt egyelőre nem beszélhet, tette hozzá. Kon szerint a nyugat-európai országokban dolgozó szerbiai polgárok már az ortodox Szent Miklós napjának környékén (december 19-e) elkezdenek hazautazni, ami azért problematikus járványügyi szempontból, mert ezekben az országokban a delta vírusvariáns miatt éppen lángol a járvány. Nem lenne észszerű, hogy a gyerekek olyankor menjenek iskolába, amikor feltehetőleg tömegek hurcolják be az országba a vírust, érvelt Kon, aki szerint nincs mire várni, a döntéseket idejében kell meghozni. A szakértő azt is megerősítette, hogy a válságstáb ülését egyelőre nem hívták össze.
A járványhelyzet kapcsán Kon kifejtette, hogy az esetszám, illetve a többi mutató csökkenése nem jelenti azt, hogy véget ért a járvány. Két hétnél hosszabb időre lehetetlen tervezni, nem tudni, hogy a vírus elkezd-e átalakulni, de azt sem, hogy miként viselkednek majd az emberek, magyarázta Kon. A szakértő szerint ezen a héten még feltehetőleg lefelé ível a járványgörbe, majd azt követően, „a jelenléti oktatás miatt", ellaposodik.
Konnak a tanítási szünettel kapcsolatos eszmefuttatására azonnal reagáltak az oktatásban dolgozók szakszervezeti képviselői, kifejtvén: lehetetlen megszervezni, hogy korábban érjen véget a félév. Ha most egy ilyen jellegű döntést hoznának, csupán két hét maradna a tanítási szünetig, az alatt az idő alatt lehetetlen lezárni a félévet, nyilatkozta a Telegraf hírportálnak Jasna Janković, a Szerbiai Oktatásügyi Szakszervezetek Uniójának elnöke. A tanügyesek nem gombnyomásra működnek, program és tervek alapján dolgoznak, jegyezte meg a témához kapcsolódóan Milorad Antić, a Szakközépiskolák Fórumának képviselője.

Továbbra is 3 ezer alatt

A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 15.968 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2677 volt pozitív (16,8 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 48 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 11.433 a járvány kezdete óta. A kórházakban országszerte 4943 Covid-pácienst gyógykezelnek, 210-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.

Vajdaságban előző nap 869 új fertőzést jegyeztek, ebből 208-at Újvidéken.