2024. március 29., péntek

Orbán: Minden korábbinál nagyobb nyomásra kell felkészülnünk

Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel, hogy egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni. Eszerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, „de ma nem békeidő van", így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem „bajt hoznak a nyakunkra".
Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban „Németországot bevándorlóországnak nevezik", Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy egy héttel meghosszabbítják aűa hétfőn indult oltási akcióhetet. Hozzátette: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya.