2024. április 19., péntek

Lukasenka migránsközpontba látogatott a lengyel-fehérorosz határon

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken ellátogatott egy, a lengyel határhoz közeli, migránsközpontba. Előző este a fehérorosz-lengyel határon újabb migránscsoport próbált meg erőszakkal átjutni, és lázadás történt az egyik lengyelországi befogadó táborban.

Lukasenka látogatásáról beszámolva a BelTa fehérorosz állami hírügynökség azt írta: „A migránsok körülvették az elnököt, és tapssal üdvözölték". A BelTa fotót is közzétett, amelyen Lukasenka a helyi vöröskereszt munkatársaival találkozik.

A hírügynökség által közzétett videón a fehérorosz elnök a központban sétál, miközben testőrök, újságírók és migránsok veszik körbe. A felvételen nők és gyerekek is láthatók.

„Értsék meg, nem kezdhetünk háborút azért, hogy folyosót nyissunk Németország felé", ahova sok migráns szeretne eljutni – mondta az elnök. Kijelentette, hogy - szerinte - 150 migráns tartózkodik a határ mentén.

A bruzgi határátkelőtől nem messze található ideiglenes központot a múlt héten nyitották meg, hogy elhelyezzék a napok óta a határon táborozó migránsokat.

Minszk szerint több száz embert költöztettek át a központba, és ezzel csökkentették a feszültséget. Az elmúlt napokban több száz migránst már hazatelepítettek hazájukba, köztük Irakba.