2024. április 19., péntek

A közös kulturális örökség érdekében

Urbán Andrást a Nemzeti Kulturális Tanács tagjává választották

A köztársasági képviselőház pénteken feloszlatta a korábbi Nemzeti Kulturális Tanácsot és a testületben új tagokat nevezett ki. Köztük két olyan tag is helyet kapott, akiket a nemzeti kisebbségi tanácsok javasoltak. Urbán András rendező és színházigazgató, valamint Suzana Kujundžić Ostojić nyelvész is mandátumhoz jutott a testületben.

Maja Gojković kulturális és tájékoztatási miniszter a napirendi pontok előterjesztésében elmondta, hogy az eddig működő Nemzeti Kulturális Tanács mandátuma még 2016-ban lejárt és azóta nem tudta teljes összetételben végezni tevékenységét, ezért munkájuk sem volt elég hatékony. A tanács átformálására volt szükség, ám hogy azt új szervezésben fel tudják állítani, a régi testületet fel kell oszlatni. Az új Nemzeti Kulturális Tanácsba pedig a korábbi 15 helyett 11 új tagot nevezett meg. Négyéves megbízatást kapott Zoran Vapa (Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet), Željko Marković (Szerbiai Állami Levéltár), Goran Vasić (Nemzeti Múzeum), Vladimir Pištalo (Szerbiai Nemzeti Könyvtár), Nebojša Kundačina (Nemzeti Színház), Nevena Daković (Jugoszláv Filmarchívum), Ivan Jevtić (Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU)), Zlata Bojović (SANU), Isidora Bjelaković (Matica srpska), illetve Urbán András és Suzana Kujundžić Ostojić a nemzeti kisebbségek tanácsainak listájáról.

Mindannyian magas szinten elismert szakértők, akik tevékenységeik során sokat tettek a hazai és a világ kultúra fejlesztésének érdekében. A vitathatatlan hitelességük mellett garanciát jelentenek arra, hogy a Nemzeti Kulturális Tanácsban négy éven keresztül eleget tesznek feladatkörüknek – emelte ki Gojković.

A jelöltek kapcsán Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője rámutatott, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács egy olyan tanácsadó szakmai testület, amely a parlamentnek, a kulturális minisztériumnak és a kormánynak folyamatos szakmai támogatást nyújt a kultúra megőrzésében, fejlesztésében és terjesztésében. Azzal, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői közül ketten is tagságot kapnak a tanácsban, Szerbia megerősítette, hogy az integratív kulturális politika megvalósításán dolgozik, a nemzeti és regionális sokszínűség tiszteletben tartása érdekében, ápolva a közös kulturális örökséget. Hangsúlyozta, a társadalmi integráció folyamatában a nemzeti kisebbségi tanácsok kiemelten fontos szerepet töltenek be, hiszen a nemzeti identitás megőrzése, a kulturális különbözőség fejlesztése mellett kötelezték el magukat. Meggyőződését fejezte ki, hogy Urbán András és Suzana Kujundžić Ostojić hozzájárul majd az integratív kultúrpolitika kialakításához.

Kiemelve a nemzeti kisebbségi tanácsok által jelöltek életének fontos állomásait, Ökrész Rozália elmondta, Urbán András már 17 évesen önálló színházi és irodalmi alkotóműhelyt indított. Később létrehozta a AIOWA csoportot, amely a színházat specifikus, ám összművészeti ideológiai akciónak látja. Film- és színházrendezést tanult az Újvidéki Művészeti Akadémián. 2006-tól a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója. A Desiré Central Station színházi fesztivál megalapítója. Dolgozik Újvidéken, Belgrádban, alkotóműhelyt vezet Romániában.

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának szerb és horvát irodalom szakán végezte tanulmányait. Doktori disszertációját pedig a belgrádi Bölcsészettudományi Kar etnológiai és antropológiai szakán védte meg. A szabadkai Bunyevác Kultúrközpont igazgatója. Több bunyevác nyelven kiadott könyv szerkesztőjeként a bunyevác nyelv szabványosításán dolgozott.