2024. április 26., péntek

Ökrész Rozália: Még hatékonyabb lett a kulturális ügyeket szabályozó törvény

Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a Kulturális Nemzeti Tanács összetételének javaslatáról beszélt felszólalásában.

Elmondta, hogy a kulturális ügyeket szabályozó törvény 2009-es elfogadása óta a terület sokkal kiterjedtebb szabályozási rendszerrel rendelkezik. Az idén júniusban történt harmadik módosítással még hatékonyabb lett a jogszabály, és egy fontos része a Kulturális Nemzeti Tanácshoz kapcsolódó szabályozásokat, és a testület tagjainak megválasztására vonatkozó tételeket tartalmazza. A tanácsnak tizenegy tagja van, a kulturális életünk számos területéről. A tagok megválasztása alkalmával a nemzeti közösségek nemzeti tanácsainak javaslatát is kikérik.

– A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciója júniusban köszönetét fejezte ki annak kapcsán, hogy a döntéshozók figyelembe vették a képviselői csoport és a nemzeti tanácsok észrevételeit, és ennek köszönhetően megteremtették a törvényes garanciákat arra vonatkozóan, hogy a nemzeti tanácsok két tagot javasolhassanak a Kulturális Nemzeti Tanácsba – mondta Ökrész Rozália, hozzátéve, hogy a kormány így tanúbizonyságot tett amellett, hogy tiszteli a nemzeti sokszínűséget, és ez alapján rendezi kultúrpolitikáját is.

Szerinte a nemzeti közösségek nemzeti tanácsainak kiemelten fontos szerepük van kulturális autonómiánknak a gyakorlatban történő megvalósításában, és a törvény által biztosított jogaink tiszteletben tartásának a garantálásában.

A parlamenti képviselő hozzátette, hogy a Kulturális Nemzeti Tanácsba a nemzeti közösségek nemzeti tanácsai két tagot javasoltak: Urbán Andrást és Suzana Kujundžić Ostojićot, akik a javaslatot tevők szerint megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek ahhoz, hogy érdemben hozzájárulhassanak a kultúrpolitikánk megfelelő irányú fejlesztéséhez.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciója is ebben a hitben támogatja a Kulturális Nemzeti Tanács tagjainak megválasztását – mondta Ökrész Rozália.