2024. március 29., péntek

FRISSÍTETT – Kilométeres sorok a határon

Három órát kellett pénteken várakozni a Szerbiába való belépéshez

Pénteken a hétvége előtti utazások miatt jelentősen megnövekedett a várakozási idő a szerb–magyar határátkelőhelyeken. A police.hu magyar rendőrségi oldal és a közösségi hálózatokon közzétett adatok szerint a Horgos–Röszke autóúti határátkelőhelyen a személygépkocsik a Magyarországra való belépés alkalmával két órát várakoztak, míg ellenkező irányba háromórás volt a veszteglési idő. A Horgos és Röszke közötti közúti átkelőhelyen az említett információs forrás szerint nem volt délelőtt 15 percet meghaladó várakozás. Az itt közölt adatok szerint ugyanez vonatkozott a Kelebia–Tompa, a Gyála–Tiszasziget, a Kübekháza–Rábé, a Béreg–Hercegszántó, és más határátkelőhelyekre is, kivételt képezett viszont a Királyhalom–Ásotthalom átkelő, ahol egyórás várakozással kellett számolniuk az utasoknak.

A BorderWatcher nevű online platform szerint a Szerbiába vezető oldalon a következőképpen alakult pénteken a helyzet: a Horgos–Röszke autóúti határátkelőhelyen négyórás volt a várakozási idő, az ugyanitt található közúti átkelőhelyen is előfordult viszont 70 perces várakozás is a délelőtt folyamán. Királyhalom és Ásotthalom között 16–30 perc, a többi átkelőn pedig maximum 15 perc idővesztést jegyeztek. A Magyarországra beutazók esetében a Horgos és Röszke közötti autóúti határátkelőhelyen hajnalban akár 250 percet is várni kellett, míg a közútin 90 perces volt a várakozási idő. A Királyhalom és Ásotthalom közötti átkelőhelyen ugyanez volt a helyzet, míg a határszakasz többi részén nem jegyeztek nagyobb várakozási időt.
A Szerbiai Autós-Motoros Szövetség (AMSS) információi szerint pénteken délutánra valamelyest javult a helyzet, félórás be- és kiutazási veszteglést jegyzett az oldal Horgosnál az autóúton. Ugyanakkor a magyar hatóságok mérései és a polgárok beszámolói szerint a Szerbiába való beutazás 3 óráig is eltartott, Magyarországra két órába telt bejutni. A buszok is egy órát várakoztak arra, hogy Szerbiába jussanak. A torlódás magyar oldalon alakult ki az AMSS kameráin látottak szerint. Pénteken délután Ásotthalomnál is egyórás volt a várakozás a ki- és beutazás esetében. A Határfigyelők Facebook-csoportjában a gépkocsivezetők jelezték, hogy a horgosi kis határ esetében is előfordult másfél órás várakozás is, a nagy átkelőnél pedig több kilométeres sorok alakultak ki.