2024. április 16., kedd

Földgáz eddigi áron

Szerbia a következő hat hónapban is 270 dollárt fizet ezer köbméter orosz földgázért

„Szerbia hihetetlen ajánlatot kapott, a következő hat hónapban továbbra is 270 dollárt fizet ezer köbméter földgázért, sőt, ebben az időszakban a tervezettnél nagyobb mennyiségű földgáz érkezik Szerbiába, azaz a rendszer rugalmas lesz. Bajatović a szó szoros értelmében ugrált örömében, mert azt hitte, hogy semmi esély egy ilyen megállapodásra" – nyilatkozta a sajtónak Moszkvában a B92 hírportál összeállítása szerint Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalást követően. A szerb államfő elmondása szerint Szerbia ezzel több mint 300 millió eurót takarított meg, valamint sikerült megőriznie az ország energetikai stabilitását. Vučić nem kívánt további részleteket elárulni, mert mint megjegyezte, a hosszútávú földgázvásárlási szerződésről annak aláírását követően nyilatkozhat.
A folytatásban abbéli reményének adott hangot, hogy a pancsovai hőerőművet Vlagyimir Putyinnal közösen adják át. Ez a létesítmény újabb fontos eleme lesz a szerbiai energetikai rendszernek, emelte ki Vučić.
A Srbijagas és az orosz Gazprom közötti szerződés az idén év végéig hatályos. A szerződéses viszony megújítása az államfő korábbi nyilatkozatainak értelmében azért problematikus, mivel a még hatályos szerződés értelmében Szerbia 1000 köbméter földgázért 270 dollárt fizet, ám a világpiacon ugyanennek a mennyiségnek az ára jelenleg meghaladja az 1000 dollárt. A korábbi elmondások szerint az orosz fél az államfői szinten megejtett találkozó előtt konkrét árat, ezer köbméterenként 790 dollárt ajánlott fel a szerb félnek. Vučić, mint azt korábban megerősítette, azzal a céllal utazott Moszkvába, hogy 500 dollár körüli árat sikerüljön kiharcolnia.

– Az említett ajánlat mentőöv Szerbia számára, hiszen sem a földgáz-, sem a villanyáram-ellátással nem lesznek gondjaink. Vlagyimir Putyin sokat segített, elfogadta, hogy a mostani feltételek mellett újítsuk meg a szerződést az energetikai válság ideje alatt. Ez az én ajánlatom volt, ő pedig igent mondott – fogalmazott Aleksandar Vučić.
A folytatásban a szerb államfő elmondta, hogy az energetika mellett vasúti projektumokról, továbbá a katonai, illetve a hadiipari együttműködésről beszélgettek, valamint ezzel összefüggésben köszönetet mondott orosz kollégájának a „szép ajándékokért", majd abbéli reményét fejezte ki, hogy a legkülönbözőbb területeken születnek a felek között új megállapodások. Szerbia és Oroszország kapcsolatai a lehető legmagasabb szinten vannak és az összes területen erősödnek, a két ország stratégiai partnere egymásnak, mondta Vučić.
Valamivel korábban Vlagyimir Putyin a földgáz árával, illetve a szerződés megújításával kapcsolatban kifejtette: biztos benne, hogy sikerül olyan megoldást találni a földgáz árának tekintetében, amelyik elfogadható Szerbia számára. „Tisztában vagyok azzal, hogy mivel hamarosan lejár az eddigi szerződés, bizonyos részletek a földgáz vásárlásával kapcsolatban aggodalommal töltik el. Hiszem, hogy sikerül megállapodnunk, és olyan megoldást találnunk, amelyik elfogadható szerbiai barátaink számára" – mondta Putyin a Beta jelentése szerint.
A Beta jelentésének értelmében a felek a koszovói helyzetről is beszélgettek. Oroszország elvszerűen áll a koszovói kérdéshez és nem hagyja magát az aktuális politikai légkör által befolyásolni, emelte ki Vlagyimir Putyin. Mint hozzátette, Oroszország Szerbia tárgyalási pozícióját támogatja, valamint reméli, hogy a nyitott kérdéseket a mindkét fél számára elfogadható módon sikerül megoldani.
A koronavírus-járvány témáját sem kerülték meg a felek, Putyin szavai szerint az ezen a területen való együttműködés megnyitotta a Szerbia és az Oroszország közötti bilaterális kapcsolatok új fejezetét. „Nemcsak az örvendetes, hogy Oroszországnak sikerült a Szputnyik V oltóanyaggal ellátnia Szerbiát, hanem az is, hogy sikerült megszervezni a vakcina szerbiai gyártását. Ez Szerbia, de a térség többi országa számára egyaránt meghatározó körülmény. Ez a jellegű együttműködés az egymás iránti bizalmat szemlélteti" – fogalmazott Putyin, aki sok sikert kívánt Aleksandar Vučićnak a jövőre esedékes választásokhoz.
A felek azt is megerősítették, hogy Ana Brnabić szerb miniszterelnök az idén decemberben Oroszországba látogat, míg Vlagyimir Putyin szerbiai látogatása jövőre esedékes.