2024. április 25., csütörtök

Németország továbbra is várja a dolgos kezeket

Németország továbbra is munkaerő-hiánnyal küzd. A statisztikák szerint legalább 400 ezer bevándorlóra lenne szüksége ahhoz, hogy fenntartható legyen a munkaerőpiac. A kutatást a Munkaerőpiac-kutató Intézet (IAB) végezte, és az eredmények nem túl felemelő a nagytőkések szempontjából.

– A demográfiai változások szerint a foglalkoztatottak száma állandó zuhan, annak ellenére, hogy több olyan intézkedést is bevezettek, amelyekkel ezt a tendenciát akarja csillapítani. Ilyen volt a nők felzárkóztatása a munkaerőpiachoz, valamint a nyugdíjkorhatár kitolása. A számítások szerint a foglalkoztatottak száma 2035-ig a jelenlegi 47 millióról 44 millióra esik, ha nem történik valami radikális változás – áll a közleményben.

A számításba bele van foglalva az a feltételezés is, hogy a német munkaerőpiacnak éves szinten 100 bevándorlót kell befogadnia. A kutatást végző szakemberek szerint emiatt legalább 400 ezer bevándorlóra van szükség évente, hogy fenntartható legyen a munkapiac.

A tanulmány a nettó letelepülőkről beszél, tehát azokról, akik munkavégzés céljából bevándoroltak és ott is maradtak, ebből a számból levonják azoknak a számát, akik esetleg elhagyják az országot. A kutatás szerint a motiváció fokozatosan csappan, a fizetések már annyira nem motiválóak, a pandémia pedig nehezíti a határok átjárását, bár a most megalakuló új baloldali német kormány egyik fontos intézkedése a minimálbér növelése lesz, ami több száz euróval megnöveli a vendégmunkások keresetét is.

– Amennyiben a betelepülési létszám visszatér a járvány előtti szintre, az sem lesz elég a foglalkoztatottak arányának emeléséhez a német munkaerőpiacon – mondta a Johann Fuchs, az IAB kutatásának egyik szerzője.