2024. március 28., csütörtök

Sem az áram, sem a földgáz nem drágul

„Az állam elegendő energiát és energiahordozót biztosított, ez a gazdaság működőképességének legfontosabb feltétele. A háztartások számára az áram a tél végéig nem drágul, a cégek pedig majd tárgyalnak a témáról a villanygazdasággal” – közölte a közszolgálati televízió műsorában Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. A szerbiai atomerőmű lehetséges építésének az utóbbi hetekben emlegetett témája kapcsán azt mondta, szükséges erről is beszélgetni, Szerbiának újabb elektroenergetikai kapacitásokra van szüksége, hiszen 30 éve egy villanyerőművet sem épített.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

„A következő évtizedekben biztosan növekszik az energiafogyasztás, tehát újabb közepes és nagy vízerőműveket, nap- és szélerőműveket kell építenünk, de a nukleáris energia kérdését is napirenden kell tartanunk”. Mihajlović kiemelte, a szerb és az orosz államfőnek a földgáz árára vonatkozó csütörtöki megállapodása sokat jelent Szerbia számára.

„Nagy és rendkívül fontos hír a Vučić és Putyin elnök közötti egyezség híre. Ez nemcsak az elnökök és a két állam jó kapcsolatainak kérdése, hanem lényeges momentum Szerbia energiabiztonsága és -stabilitása szempontjából. Lesz elegendő földgázunk – és nem csak a következő hat hónapban –, ára a háztartások számára változatlan marad, gazdaságunk pedig továbbra is versenyképes lesz – mondta Mihajlović. Megismételte, hogy Szerbia kibővíti az udvarnoki gáztárolót, és újat is épít.