2024. március 29., péntek

Útmutató a támogatások labirintusában

A legmegfelelőbb pénzelési megoldásokat javasolja a vállalkozóknak a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség

Számunkra nincs sem rossz, sem felesleges kérdés: célunk, hogy segítségünkkel a vajdasági vállalkozók megtalálják azokat a támogatási és hitelezési formákat, amelyek által a leghatékonyabban fejlődhetnek – mondta lapunknak Biljana Vrzić, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség szakmunkatársa. A hazai és nemzetközi alapokkal foglalkozó részleg igazgatóját azt követően kerestük meg kérdéseinkkel, miután Temerinben bemutatta a szervezet programjait és munkáját.

Az ügynökséget a tartományi kormány alapította azzal a céllal, hogy serkentse Vajdaság gazdasági fejlődését, és munkájával hozzájáruljon a tartomány mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósításához. A 2017-es megalapítás óta számos programot valósítanak meg: Vajdaság gazdasági és befektetési lehetőségeinek népszerűsítése mellett az oktatási és tudományos intézményekkel együtt olyan elemzéseket is készítenek, amelyek alapján feltérképezik a tartomány fejlesztési lehetőségeit. Teljes körű tanácsadást biztosítanak azon hazai és külföldi cégeknek is, amelyek Vajdaságban szeretnének tevékenykedni, de azoknak a vállalatoknak is segítenek, amelyek kivitellel terveznek foglalkozni. Mindezek mellett rendszeresen tájékoztatják a vajdasági vállalkozókat az aktuális hazai és külföldi pályázati lehetőségekről, de a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság programjait is megvalósítják – sorolta kérdésünkre Vrzić.

ÚJ GÉPEKRE MINDIG SZÜKSÉG VAN

Mint arról korábban beszámoltunk, 2017 és 2019 között a tartományi kormány a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségen keresztül több mint 1,1 milliárd dinárt biztosított új munkahelyek megnyitására és új gépek beszerzésére a kis- és középvállalkozások részére. A támogatásban részesült gazdasági társaságok összesen 3,8 milliárd dináros beruházást valósítottak meg ebben az időszakban – méltatta az ügynökség szerepét Igor Mirović tartományi kormányfő november közepén, amikor 49 támogatási szerződést nyújtott át a gazdasági társaságok képviselőinek. A tartományi költségvetésből ez alkalommal 263,3 millió dinárt különítettek el a vajdasági cégek befektetéseinek támogatására.

A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség az önkormányzatokkal is együttműködik: illetékesei rendszeresen járják a terepet, és ismertetik a vállalkozókkal a lehetőségeket. Fotónk a temerini találkozón készült. (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség az önkormányzatokkal is együttműködik: illetékesei rendszeresen járják a terepet, és ismertetik a vállalkozókkal a lehetőségeket. Fotónk a temerini találkozón készült. (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A fejlesztési ügynökség a kezdetek óta rendszeresen követi a vajdasági vállalkozók igényeit. Felméréseink azt mutatják, hogy a cégeknek és a vállalkozóknak használt és új gépek beszerzésére van a leginkább szükségük ahhoz, hogy tevékenységüket fejleszteni tudják. Ez összhangban van mind a köztársasági, mind a tartományi gazdasági és fejlesztési programokkal: az ügynökség az illetékes titkársággal együtt olyan népszerű programot valósít meg, amellyel a kezdő és a már tevékenykedő vállalatok is hozzájuthatnak a termelés növeléséhez szükséges eszközökhöz. A legkevesebb 4 millió dinár értékű új gépek, gépsorok, szerszámok és más eszközök vásárlását ugyanis 2–8 millió dinárral támogatja a titkárság – ismertette az ügynökség által levezetett pályázati lehetőséget a részlegigazgató.

MEGFELELŐ TÁMOGATÁS = FÉL SIKER

A vajdasági vállalkozók a tartományi kiírások mellett pályázhatnak köztársasági szinten is, de uniós kiírásokon is részt vehetnek. Széles körű a kínálat, ami egyrészt előny, másrészt viszont megkívánja a lehetőségek ismeretét ahhoz, hogy a vállalkozó jó döntést hozzon – mondta Vrzić.

– A hazai és nemzetközi alapokkal foglalkozó részlegünk feladata, hogy szaktanácsokkal útba igazítsa a vajdasági vállalkozókat, és segítse őket abban, hogy megtalálják a tevékenységüknek, kapacitásuknak és fejlesztési igényeiknek legmegfelelőbb pályázatokat. Célunk az úgynevezett tailor-made, azaz a személyre szabott megoldások kidolgozása: a vállalkozó a www.rav.org.rs weboldalunkon tájékozódhat az aktuális kiírásokról, a fondovi@rav.org.rs címen pedig segítséget kérhet a szakmunkatársainktól. Az alapvető adatok és igények begyűjtése után kiválasztjuk azokat a hazai és nemzetközi pályázatokat, hitellehetőségeket, amelyek által a vajdasági vállalkozók szélesíthetik tevékenységüket vagy növelhetik felszereltségüket. Bármilyen kérdéssel és problémával fordulhatnak hozzánk: az a célunk, hogy közös energiabefektetéssel kihozzuk a maximumot a lehetőségekből, és együtt megerősítsük a hazai gazdaságot – hangsúlyozta az alapokkal foglalkozó részleg igazgatója.

A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség weboldalára azok is bejelentkezhetnek, akik szeretnének folyamatosan értesítést kapni az új pályázati lehetőségekről. A newsletter szolgáltatásra a https://rav.org.rs/sr/javni-pozivi-i-konkursi/ lehet feliratkozni: a regisztrációt követően a vállalkozó naponta kap értesítést az új hazai és nemzetközi kiírásokról.

KEDVEZMÉNYES HITELLEHETŐSÉGEK VAJDASÁGBAN

A többnyire vissza nem térítendő társfinanszírozások mellett az ügynökség olyan kölcsönlehetőségekről is értesíti a vállalkozókat, amelyek segítségével biztosítani tudják a pályázatokhoz szükséges önrészt, de kedvezményes hitelezési formákról is tájékoztatják a regisztrált felhasználóikat. A legtöbben a szintén tartományi alapítású Vajdasági Fejlesztési Alap hitelei iránt érdeklődnek: az idén a gazdasági társaságok és vállalkozók mellett kedvezményes hiteleket igényelhetnek az idegenforgalomban tevékenykedők, de előnyös kölcsönöket biztosítanak a mezőgazdaságban is.

A cégek és vállalkozók három hitellehetőség közül választhatnak. A forgótőke biztosítására 300 ezertől 20 millió dinárig köthetnek kölcsönszerződést: a gyors lejáratú hitelt 48 hónapra igényelhetik. A hosszú lejáratú hiteleket viszont akár 7 évig is törleszthetik: az 500 ezertől 100 millió dinárig terjedő kölcsönöket befektetésekre ítélik oda. A vállalatok bevállalhatják annak a legfeljebb négyéves futamidejű hitelnek a törlesztését is, amely által 500 ezertől 50 millió dinár értékben tartósan is biztosíthatják maguknak a forgótőkét.

Az idegenforgalmi tevékenységet folytató cégek és bejelentett gazdák is kérelmezhetnek kölcsönt a fejlesztési alapnál. Ők a turisztikai céllal használt épületek építésére, felújítására és fenntartására adhatnak át kérelmeket. Projektjeiket 500 ezertől 5 millió dinár értékben hitelezik, legfeljebb 7 éves futamidővel. A turisztikai fejlesztéseket a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság is támogatja, így a hitelezett befektetések 8–12 százalékát vissza nem térítendő összegként számolják fel a kérelmezőknek.

A mezőgazdasággal foglalkozó vállalatok és gazdaságok öntözőrendszerek kiépítésére pályázhatnak a fejlesztési alapnál. Erre a célra 1–50 millió dinárt kérelmezhetnek, a befektetés összegét pedig legfeljebb 7 év alatt törleszthetik. Ezeknél a kölcsönöknél ugyanis a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság a hitelbírálat költségének fedezése mellett felvállalta a kamat teljes megtérítését is.

A fejlesztési alap kezeli az Agrárkifizetések Igazgatósága által jóváhagyott, IPARD-program által megvalósuló projektek hitelezését is. A mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági és fizikai személyek és illetve szövetkezetek 150 ezer euró értékig kérelmezhetnek kedvezményes kölcsönt mezőgazdasági gépek és feldolgozásra alkalmas gépsorok beszerzésére, építésére. Más, nagy értékű befektetésekre viszont akár 800 ezer euróig terjedő hitelszerződést is köthetnek önrész biztosítása nélkül. 

A Vajdasági Fejlesztési Alap hiteleire 1-3 százalékos kamatot számolnak fel, és kölcsönszerződéstől függően 3–24 hónapos türelmi idő beiktatására is van lehetőség – áll az alap értesítéseiben.