2024. március 29., péntek

Digitalizáció szakszerűen

Egyre fontosabb a cégek online térben való jelenléte

A szabadkai IT Clustert több helybeli informatikai cég hozta létre, és a megalakulása óta számos vállalat, oktatási intézmény is csatlakozott a kezdeményezéshez. A szervezet célja, hogy a település informatikai-technológiai központtá váljon. Ennek érdekében az IT Cluster rendszeresen szervez konferenciákat, amelyeken hazai és külföldi előadók osztják meg tapasztalataikat az érdeklődőkenk. Tegnap Palicson a Vigadó nagytermében IT4business címmel immár harmadik alkalommal rendeztek informatikai-technológiai konferenciát, amelynek fókuszában ezúttal többek között az online marketing és a digitalizáció állt.
A rendezvény keretén belül hét előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Kérdésünkre Pejić Aleksandar, az IT Cluster igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagy fejlődésen ment át a digitalizáció.
– A rendezvényünk célja, hogy azokat az új technológiai innovációkat, amelyek az üzleti életre vonatkoztathatóak, bemutassuk, és hogy lehetővé tegyük a főleg Szabadka területén működő cégeknek, hogy bekapcsolódhassanak ezekbe a folyamatokba. A szabadkai IT Cluster tagjai meghívást kaptak az eseményre, de nyilvánosan is meghirdettük azt, úgyhogy bárki csatlakozhat személyesen, vagy akár a világhálón keresztül is, ugyanis az előadások online is követhetőek, és tudomásunk van arról, hogy Szerbia távolabbi részeiből is figyelemmel kísérik a prezentációkat. Az előadók elismert szakemberek a területükön, és az előadások során hallhatunk például a digitális kereskedelemről, vagyis az E-commerce-ről, a digitalizáció szerepéről a mezőgazdaságban, az üzleti folyamatok általános digitalizációjáról, a digitális biztonságról. Az elmúlt másfél évben tapasztaltak nagyon előrelendítették a digitalizációs folyamatokat, egyre több szabadkai cég is arra törekszik, hogy a szolgáltatásaikat, illetve az árucikkeiket online is elérhetővé tegyék, és ez a tendencia folyamatos, másrészt az állam is sokat foglalkozik a digitalizációval – mondta Pejić Aleksandar.
A rendezvény keretein belül előadást tartott Miroslav Varga, a digitális marketinggel foglalkozó eszéki Escape Kft. képviselője is.


– A mai napon azokról a hibákról tartok előadást, amelyeket a céggel elkövettünk a 2003-as fennállásunk óta. Azért fontos erről beszélni, mivel folyamatosan azt látjuk, hogy a cégek újra és újra elkövetik ugyanazokat a hibákat, amiket mi. Valójában arról fogok beszélni, hogy mit ne csináljanak a cégek a hirdetések során, mivel ezzel pénzt és időt tudnak spórolni. Mi elsősorban a Google eszközeire specializálódtunk, és sok mindent megfigyeltünk az évek során. A hibákat tíz csoportba soroltam, és az előadásom legfontosabb tanulsága, hogy mindig teszteljünk, mindig mérjük az eredményeinket, és higgyünk a számoknak, mert a piac kizárólag a számokon keresztül mutatja meg az adott hirdetés sikerességét vagy sikertelenségét – fogalmazott Miroslav Varga.
A rendezvényen több szabadkai cég képviselői voltak jelen. A Portofit Kft. nevében Bojana Đukić marketingmenedzser nyilatkozott az újságíróknak.
– Három területen tevékenykedünk. A primáris tevékenységünket a fitnesz eszközök árusítása jelenti, de emellett wellnessközpontot működtetünk, valamint fizioterápiával is foglalkozunk. A koronavírus miatt egyre többen edzenek otthon, és ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell, ezért egyre inkább az online térben való jelenlét felé orientálódunk. A termékeinket egyre többen az interneten keresztül rendelik meg, ezért nagyon fontossá vált a webshopunk fejlesztése. Ezzel együtt az is érdekel bennünket, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy a vásárlóink adatai a lehető legnagyobb biztonságban legyenek – mondta Bojana Đukić.