2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Kapszulagardrób

Méregetve, vizsgálgatva a kapszulagardrób szót azt szeretném kideríteni, hogy milyen logika mentén kapcsolódik egymáshoz a kapszula főnév (amelynek ’por alakú gyógyszert tartalmazó, lenyelhető kis tok’ a jelentése) és a ruhatárra utaló gardrób főnév. A dolognak a nyitja feltehetően abban van, hogy a kapszula voltaképpen kis méretű dobozféleség. Ezt a feltevést támasztja alá a kapszula szónak latin eredetije, a ‘tokocska, ládikó’ jelentésű capsula, mint a ‘tok, láda’ értelmű capsa szónak kicsinyítő származéka. A kapszulagardrób esetében olyan kis méretű ruhatárról van szó, amely akár egy ládikóban is elfér.

A kapszulagardróbot használhatóság szempontjából kell megközelíteni, afféle egyszerű ruhatárnak tekinthetjük. Viszonylag kevés ruhát tartalmaz, ezeket viszont jól kombinálni lehet egymással. A kapszulagardrób használata serkenti az ember kreativitását, hiszen viszonylag kevés ruhát kell minél többféle módon kombinálni. Fantázia és néha merészség is kell hozzá, hogy összetartozó ruhadaraboknak újabbnál újabb együttesét (azaz szettjeit) állítsuk össze belőle.

A kapszulakoncepció nem azt mondja meg, hogy mit vegyen fel ez ember, hanem annak az eldöntésében segít, hogy mi az, ami számára a legmegfelelőbb és a legjobban illik az életstílusához. A kapszulagardrób lényege mindig az, hogy minden nagyon jól variálható benne, teljesen személyre van szabva, mind az öltözködést, mind a vásárlást megkönnyíti. A kapszularuhatár egy ideig fölöslegessé teszi a vásárlást, hiszen egy évszakon át megvannak az embernek az időjáráshoz és az életstílusához illő ruhái.

Az első kapszulagardróbot egy londoni butikban hozták létre a 70-es években. A butikos Susie Faux célja az volt, hogy a kapszulagardrób gazdája igazán megélje önmagát a ruhatára által, nagyobb legyen az önbizalma, és magabiztos legyen az élet különböző területein.

Napjainkban a kapszularuhatár fogalma a minimalista életszemlélettel fonódik össze. A minimalisták azért kedvelik a kapszulakoncepciót, mert azt nyújtja nekik az öltözködésben, amit az élet egyéb területein is keresnek: az egyszerűséget, az egyediséget, az önmegvalósítást.

A kapszulagardrób a Pareto-elvvel is összhangban van. Vilfredo Pareto olasz közgazdász 1906-ban megfigyelte, hogy az olasz lakosságnak 20 százaléka birtokolja az ország vagyonának 80 százalékát. Később ezt a mintát más területekre is kivetítették. A személyes ruhatárra nézve ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember a ruháinak 20 százalékát hordja az idő 80 százalékában. Erre lehet alapozni a kapszulagardróbot.