2024. április 20., szombat

Számok tükre

KETTŐBŐL EGY. Történt tehát 1962 nyarán, hogy egy doroszlói fiatalember, a borbélyszakma kitanulását igazoló diplomájával a tarsolyában, elment világot látni. Végül az Isztriai-félszigeten találta magát, s Pulán honosodott meg. Aztán, jóval később, közreműködésével, 1999-ben huszonöt alapító taggal életre hívták a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületet. Abban ott volt a felesége, a lánya, a veje is, meg a többiek, Szilágyiról, Kupuszináról, Erzsébetlakról, Zomborból… Az egyesület keretében tevékenykedett a népi táncegyüttes, az ének- és versmondó szakosztály; számos helyen felléptek, külföldön is. Kezdetben a műsorra való felkészülést, a próbákat magánházaknál tartották, mígnem a pulai városvezetés a város központjában egy megfelelő termet biztosított a számukra. Néhány évvel korábban megalakult ugyanakkor a HMDK Isztria megyei szervezete, pulai székhellyel, amely szintén szervezett programokat, azok közül a legfontosabb a pulai magyar kulturális hét. Magyar nyelvoktatást is tartottak, de az idő múlásával már nem nagyon volt kinek, s lassacskán a törzstagság is kiöregedett a táncból.

Megpróbáltam nyomozni, hány magyar élhet ebben a filmfesztiváljáról nevezetes városban, sikertelenül. Gondolom, legfeljebb néhány száz. Most egy friss sajtófotót nézek, huszonhárman ülik körül az asztalt: egy kislány, aki feltehetően a tabletjével bíbelődik, néhány középkorú személy, a többiek mind idősek. Maga a hír: a minap megtartotta tisztújító közgyűlését a pólai (Pula) székhelyű Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület. A tudósítás szerint az összejövetel rendkívülinek mondható, mert huszonkét év után egy asztalnál ültek a korábbi két pólai magyar egyesület tagjai és vezetősége is. Közbevetőleg jegyezzük meg, nemzetünk mentalitását ismerve abban nincs semmi különös, ha egy kis létszámú magyar közösségben két művelődési szervezet is tevékenykedik. Viszont, hogy összeolvadjanak, ez már tényleg nem mindennapi. Merthogy a tudósítás szerint a közgyűlés egyesítő volt. – Isztriában valóban nagyon kevesen maradtunk – mondta Masa Zsuzsanna újonnan megválasztatott elnök –, és fontos lenne, hogy együtt dolgozzunk, erre most minden esély megvan.

ÉVFORDULÓ. Október utolsó napjaiban szimpóziumot szerveztek abból az alkalomból, hogy százötven éve (1871 decemberében) alapították meg Lendván az első olvasókört. Az akkori Korona Szállodában (ma Városháza) három helyiség állt rendelkezésükre, az olvasóterem állománya pedig 673 könyvből állt. Ez jelentette tehát az indulást, később jött létre az Alsólendvai Ipari Olvasókör, a Balkányi Kölcsönkönyvtára és a Népkönyvtár. A második világháború utáni időszak már új történet a könyvtári tevékenység vonatkozásában, de annak lényege és célkitűzése változatlan. Maradt – a szlovéniai magyarság esetében is – a társadalmi élet egyik fontos építőköve, amint az a tanácskozáson is elhangzott.

EGY KIS SZÁMMISZTIKA. Kedves ismerősnőm figyelmeztetett e hónap 10-én a másnapi dátum különlegességére: 11. hó 11-e. Magyarázó szöveget is csatolt hozzá, mely szerint a 11-est mesterszámnak tartják a számmisztikában, amely feltételezi az egyensúlyt, és magában hordozza a duplázás meg az új szintre lépés lehetőségét. Egy amerikai pszichológus, az angyalterápia módszerének megalapítója úgy véli, a 11-es angyali szám, amelynek jelentése: megnyílt egy energiakapu előtted, amely által megvalósulnak a gondolataid. Azon átjutva így már megkérdezheted, lelked milyen vágyakat dédelget, mit szeretnél megvalósítani az életben. Mindezt mondd is ki hangosan, majd vizualizáld. És figyelj!

Egy későbbi levelében ismerősnőm arról számolt be, hogy e nevezetes nap estéjén meditálni kezdett, de kisfia közben elaludt, aztán vele együtt ő is (egész nap talpon volt), így a vágygondolatok képi megjelenítéséből nem lett semmi.

Utóbb arról töprengtem: jövőre, 2022-ben mivel hozakodnak elő majd a számmisztikusok. Merthogy három 2-es egy évjelző dátumban nem akármilyen számegyüttes, összegük pedig hat. Állítólag a 6-os a szeretet, a család, a boldogság száma, ugyanakkor az érzékiségé, a szimpátiáé és a tetszeni vágyásé is. A 6-os egyszersmind a legkedvesebb ember, aki kiválóan szervezi az életét, s mindig talál időt a munka mellett pihenésre, szórakozásra. A Bibliában viszont – hoppá! – a tökéletlenséget, a hiányt testesíti meg.

És eljátszadozhatunk a gondolattal: mi lesz bő ezer év múlva? Akad még egyáltalán élő ember, aki leírja, hogy 3033? És lesznek-e még számok egyáltalán?

Most annyit tudunk, hogy a három hármas összege 9-et ad, amely a legmagasabb szellemi szám, hiszen az összes szám rezgése benne van. Mágikus erővel rendelkezik, hiszen univerzális: benne van minden. A 9-es egyéniségben megvan a többi személyiségtípus összes tulajdonsága, így ő a szivárvány. Reméljük, jó lesz ezeknek ott, 3033-ban…