2024. március 28., csütörtök

Scholz bekapcsolja a szemafort

Az új német kormány tizenkét eurós minimálbér bevezetésére készül

Bő egy hónap egyeztetés után elkészült a hamarosan megalakuló új német kormány tagjainak koalíciós megállapodása. A három politikai erőt képviselő magas rangú tisztségviselők tegnap Berlinben részleteket is közöltek a dokumentumból, amelyet még pártjaiknak is jóvá kell hagyniuk. Beleegyezésük esetén decemberben teheti le a hivatali esküt a szociáldemokrata-zöld-liberális kabinet, élén Olaf Scholz kancellárral, aki a tizenhat évig kormányzó Angela Merkeltől veszi majd át a hivatalt. 

Hamarosan megalakulhat Németországban az új szövetségi kormány, amelynek élére a szociáldemokrata párti (SPD) Olaf Scholz kerülhet. Kancellárrá választása, valamint a kabinet kinevezése és eskütétele december második hetében várható: legkorábban 6-án, ám lehet, hogy a ceremóniára másnap, vagy végső esetben 8-án kerül sor. A 63 éves politikus Angela Merkeltől veszi át az irányítást.

Merkel pártja, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és szintén konzervatív szövetségese, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vereséget szenvedett a szeptember 26-ai Bundestag-választáson, így ellenzékbe szorult. A tizenhat év után hivatalából távozó kancellár már nem vállalja az ellenzéki szereplést, mert jóval a választás előtt bejelentette teljes visszavonulását a politikából. Elhatározáshoz továbbra is ragaszkodik.

Az új német kormány három párt részvételével alakul meg. Ezek: a választási győztes SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP), amelyek összefogását – a pártok színei alapján – szemafor-koalícióként is emlegetik. Az SPD a szavazatok 25,7 százalékával győzött (bő másfél százalékkal megelőzve a fő rivális CDU/CSU-t), a Zöldek (eddigi legjobb eredményükkel) 14,8 százalékkal a harmadik helyen végeztek, az utánuk következő liberálisok pedig 11,5 százalékkal a negyediken.

A három politikai erő képviselői október 21-én kezdték meg az átfogó tárgyalásokat a közös kormányzásról. A 177 oldalas koalíciós szerződés elkészítésébe csaknem háromszáz szakpolitikus kapcsolódott be. A legtöbb vitát a pénzügy- és klímapolitika okozta, de a minisztériumi tisztségek elosztása sem ment könnyen.

Arról, hogy végül miben sikerült megegyezniük, tegnap számolt be Berlinben pártja képviseletében Scholz kancellárjelölt, a Merkel-kabinet (volt) pénzügyminisztere, Annalena Baerbock és Robert Habeck, a Zöldek társelnökei, valamint Christian Lindner, az FDP vezetője. A tájékoztatón mindhárom párt több magas rangú tisztségviselője is részt vett.

A következő négy évre tervezett együttműködést szabályozó – mindeddig bizalmasan kezelt és titokban tartott – koalíciós megállapodás részleteinek tegnapi ismertetéséből kiderült, hogy az új kormány jelentős mértékben támogatja majd a megújuló energiaforrások hasznosítását, a klímaváltozás elleni küzdelmet, a munkavállalási célú bevándorlást, az új lakások (egy részének) építését és a felnőttek számára engedélyezi a kannabisz, azaz a marihuána „fogyasztási célú” beszerzését a megfelelő engedéllyel rendelkező üzletekben. Ezenkívül már jövőre tizenkét euróra emeli a törvényileg szavatolt minimálbért (a jelenlegi 9,60 euróról), megnyirbálja a bürokráciát, a választási jogosultság alsó korhatárát pedig 16 évre csökkenti (a még érvényes 18-ról) és kiemelt figyelmet fordít a koronavírus-járvány elleni küzdelemre.

A Scholz-kabinetnek várhatóan tizenhat minisztériuma lesz, ezekből hetet az SPD irányít, ötöt a Zöldek, négyet a liberálisok. A tárcavezetők névsorát a Zöldek ma szeretnék a nyilvánosság elé tárni. Ám az SPD és az FDP csak december első hétvégéjén ismertetné a neveket.

Médiahírek szerint az FDP kezébe került a különösen fontos pénzügyi tárca, amelynek új gazdája Christian Lindner pártelnök lesz. A liberálisok kezdettől fogva ettől tették függővé a részvételt a hárompárti koalícióban.

A külügyminisztérium élére valószínűleg Annalena Baerbock kerül, aki a Bundestag-választáson a Zöldek kancellárjelöltjeként indult. Pártja másik társelnöke, Robert Habeck sem panaszkodhat, alighanem a gazdaságért és a klímavédelemért felelős új csúcsminisztérium irányítását bízzák rá.

A koalíciós megállapodás ugyan végleges, ám addig nem érvényes, amíg arra a három párt rá nem bólint. A Zöldek szavazni akarnak a dokumentumról, sőt a miniszteri posztokról is. Arról, hogy 2005 óta most először ismét csatlakozzon-e a kormányhoz a párt, a tagság mától (tíz napon keresztül) nyilváníthat véleményt. Az SPD és az FDP esetében könnyebb a helyzet, mivel a koalíciós megállapodást csak (a december 4-én és 5-én esedékes) pártkongresszusukon kell jóváhagyni.