2024. április 19., péntek

Kon: Korábban elkezdődhetne a téli szünet

Még mielőtt a külföldön élő szerbiaiak hazatérnének az ünnepekre, meg kellene kezdődnie a téli szünidőnek az iskolákban, mondta Predrag Kon, a köztársasági válságtörzs tagja.
Kon rámutatott az Egészségügyi Világszervezet azon közleményére, amelyben az áll, hogy jövő márciusáig még 700 ezer ember meg fog halni a koronavírus-járvány következtében egész Európa területén. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azon haláleset száma, amelyek a Covid miatt következtek be, 10 és 20 millió közé tehető.
A szakember arra figyelmeztetett, hogy a számok csökkenése nem jelenti azt, hogy vége a negyedik hullámnak. Minden attól függ, hogyan viselkednek az emberek.
Úgy véli, hogy a téli szünetet követően újra emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár ötszöröse is lehet.
– A válságstáb egészségügyi része úgy gondolja, hogy hamarabb el kell kezdődnie a téli szünidőnek. Már beszélgettünk a lehetséges dátumokról. Az állampolgárok a katolikus karácsony miatt már Mikulás környékén hazatérnek majd azokból az országokból, ahol tombol a delta vírus. Reális elvárás, hogy a gyerekek ne menjenek iskolába, amikor a külföldön dolgozók hazatérnek, akik hozzák a vírust – hangsúlyozta Kon.