2024. március 19., kedd

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes

Hivatalba lépett Romániában a nagykoalíciós kormány

Hivatalba lépett Romániában a Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök vezette nagykoalíciós kormány, miután a kabinet tagjai csütörtökön letették a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kormánynak csütörtökön kétharmados többséggel szavazott bizalmat a parlament.
A PNL által jelölt Nicolae Ciuca kabinetjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárca nélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9, a miniszterelnöki tisztséget az első másfél évben elfoglaló PNL-nek 8, az RMDSZ-nek pedig – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere van a kormányban.

Nicolae Ciucă (Fotó: MTI)

Nicolae Ciucă (Fotó: MTI)

Az 2024-es parlamenti választásokig érvényes, csütörtökön aláírt koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciucă tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.
A Ciucă-kabinet tagjai az eskütétel után informális találkozó és közös fotó erejéig átvonultak a kormánypalotába. A kormányfő korábbi bejelentése szerint az első hivatalos kormányülésen költségvetés-kiigazítást hajtanak végre, egyebek mellett azért, mert az egészségügyi tárcának nincs már fedezete a decemberi bérek kifizetésére.