2024. március 19., kedd

Könnyítések a határátlépésben

Három év múlva kiépül a Budapest–Belgrád gyorsvasút magyarországi szakasza

Miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon – mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szerb kollégáját, Nikola Selakovićot fogadta Budapesten.

A tárcavezető a közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a két ország együttműködik a migráció elleni küzdelemben, s ez különösen fontos most, hogy a Nyugat-Balkán újra telítődni kezdett. Kiemelte, hogy napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, Magyarországon az idén már 100 ezer illegális határátlépési kísérletet észleltek, az Európai Unió pedig három irányból is nyomás alatt áll.

Az idén tíz váltásban kétszáz magyar rendőr vett és vesz részt Szerbia déli határainak védelmében azért, hogy a migrációs hullámot minél távolabb, már ott meg lehessen állítani – szögezte le.

Ugyanakkor bejelentette, hogy jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál, így egyszerűsítve a közlekedést Magyarország és Szerbia között.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy már jogerős a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításának építési engedélye a magyarországi szakaszon, és a fővárosi szakaszra vonatkozó közbeszerzést illetően is csak az eredményhirdetés van már hátra. Aláhúzta: 2025-re megépül a magyarországi szakasz, 2022 végére pedig befejezik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal munkálatait is.

Emellett közölte, hogy a két ország beengedi egymás nagykövetségeire a másik fél diplomatáit azokon a helyeken, amelyeken annak nincs képviselete. Így magyar diplomaták fognak dolgozni Szerbia zambiai és kongói nagykövetségén, a szerbek pedig Magyarország máltai és chilei képviseletére delegálják a diplomatáikat.

Kérdésre válaszolva Nikola Selaković a boszniai szerb vezetés elszakadáspárti nyilatkozatai kapcsán megállapította: Szerbia számára kulcsfontosságú Bosznia-Hercegovina és a térség békéjének és stabilitásának fenntartása. Mint mondta, tiszteletben tartják Bosznia-Hercegovina területi integritását, és bár a daytoni békeszerződés eddig sikeresnek bizonyult, van lehetőség a módosítására, de csakis minden fél egyetértésével.

Selaković végül a magyar–szerb kapcsolatokat méltatta, a felek között meglévő kölcsönös bizalmat és tiszteletet. Ugyanakkor kitért arra is, hogy kívánatos lenne a gazdasági együttműködés további fejlesztése, mivel Belgrád szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke átlépné az évi kétmilliárd eurót.