2022. január 29., szombat

Zavargás történt egy lengyel befogadóközpontban

Zavargás támadt a nyugat-lengyelországi Wedrzyn településen működő őrzött befogadóközpontban– közölte csütörtökön a wpolityce.pl lengyel hírportál.

Az értesülést később Joanna Konieczniak, a helyi határőrség szóvivője is megerősítette a PAP hírügynökségnek. Migránsok egy csoportja jelszavakat skandált, „szabadon engedésüket" követelték, és a központot körülvevő kerítést rángatták – mondta el a szóvivő.

A központban feszült a helyzet, de a határőrség a rendőrség támogatásával ellenőrzés alatt tartja azt, nem került sor összetűzésre, senki sem szökött ki a migránsok közül – számolt be Konieczniak.

Anna Michalska, a határőrség országos szóvivője elmondta: a wedrzyni központban jelenleg mintegy 600-an tartózkodnak, közülük 358-an iraki állampolgárok, valamennyien férfiak.

Wedrzyn azon lengyelországi befogadóközpontok egyike, amelyeket a Fehéroroszország irányából augusztus óta erősödő migrációs nyomás miatt létesítettek. A múlt hét elején közölt adatok szerint ezekben összesen 1828 személyt helyeztek el, legtöbben közülük irakiak.

Hétfői adatok szerint az illegális határátlépés miatt őrizetbe vett 1240 iraki közül 716-an kértek Lengyelországban nemzetközi védelmet. Azok esetében, akik nem nyújtottak be ilyen kérvényt, illetve nem kapták meg a menekültstátuszt, a lengyel hatóságok megkezdték a visszatoloncolási eljárásokat.