2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – Bányaszerencsétlenség Oroszországban

Tűz keletkezett a nyugat-szibériai Kemerovo megye Belov városának közelében lévő Lisztvjazsnaja szénbányájában csütörtökön, a balesetben negyvenhat bányász és hat bányamentő életét vesztette, az adatok nem véglegesek.

Az előzetes hírek szerint negyvenkilencen megsérültek, közülük 38-an kórházba kerültek, négy ember állapota súlyos. A robbanásveszély miatt a mentési munkálatokat leállították.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a bányában a baleset idején tartózkodó 285 ember közül 239-et kimentettek. Harmincöt ember sorsa ismeretlen, evakuálásukat a sűrű füst akadályozza.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a 250 méteres mélységben a szénpor gyulladt be. A baleset ügyében büntetőeljárás indult a munkavédelmi követelmények halált okozó megsértése címén.

A Kuznyecki-medencében péntektől háromnapos gyászt rendeltek el. Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A bánya fejenként kétmillió rubel fájdalomdíjat fizet ki az életüket vesztett bányászok családjának.