2024. április 20., szombat

A Giga Berlin indításra vár

Még mindig nem kapta meg a Tesla a Berlin közelében létesített szupermodern autógyárának végleges működési engedélyét a hatóságoktól. Az azonban már biztató, hogy az elektromos autók gyártására szolgáló gigantikus üzemmel kapcsolatos (környezetvédelmi, lakossági és egyéb) viták a hét elején lezárultak.

Az amerikai tulajdonos tizenkétezer új munkahelyet ígér az új üzemben, ahol csaknem félmillió elektromos autót lehet előállítani évenként. Ha majd beindul a sorozatgyártás. Erre azonban még várni kell, sőt az első autókra is, mert amíg nincs végleges engedély, a munka sem kezdődhet meg.

Pedig a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a nyár végén még abban reménykedett, hogy talán októberben megkapja a szükséges engedélyt az indulásra, és hozzáláthatnak az első autók összeszereléséhez. Erre azonban még várnia kell. A bürokratikus akadályok miatt alighanem már csak decemberben vagy januárban kerülhet sor a gyáravató ünnepségre, illetve a munkafolyamat beindítására, ami a Model Y-ok összeszerelésével veszi kezdetét. Musk abban bízik, hogy az üzemben 2022 végén már legalább ötezer, jobb esetben tízezer jármű készül el hetente.

Ám azt még ő sem tudja megbecsülni, hogy a sorozatgyártás mikor kezdődhet a Grünheide-ban található, csúcstechnológiával működő – a helyiek szóhasználata szerint – Giga Berlin üzemben. Talán csak egy-két év múlva kapcsolhatnak teljes sebességre. Arról már korábban beszámolt, hogy cége első európai „gigagyárában” a jövőben (vagyis a termelési kapacitások teljes kihasználása idején) évente félmillió elektromos autó készül.

Ez óriási mennyiség, ráadásul jóval több, mint ahány villanyautót a többi másik német üzemben képesek gyártani egy év alatt. Nyugtalankodnak is a német versenytársak. Némelyek ráadásul úgy tekintenek az amerikai vállalat megjelenésére, mint a három legnagyobb hazai autógyártó csoport – a BMW, a Daimler és a Volkswagen – elleni hadüzenetre.

Az Egyesült Államok ikonikus nagyvállalata ezenkívül azt is kilátásba helyezte, hogy ugyanazon a telephelyén egy hatalmas akkumulátorgyárat épít, amelynek termékeit az elektromos autók használják majd.

A villanyautókra való átállás alighanem megrengeti a német piacot, a többiről nem is beszélve. A hagyományos meghajtású gépkocsik németországi alkatrészgyártói közül többen már üzemeik (egy részének) bezárását tervezik. A csaknem 800 ezer embert foglalkoztató autóipari ágazat más szereplői is gyökeres változtatásokra készülnek az EU meghatározó gazdasági (és politikai) hatalmának számító országban, amely nem mellesleg a kontinens legfontosabb autópiaca is.

A német autógyártás fölött nem tegnap kezdtek el gyülekezni a viharfelhők. Az ágazat már évek óta egyre több gonddal küszködik. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 2017 és 2020 között a felére csökkent a termelés, miközben a német autóipar részesedése a globális gépjárműgyártásból öt százalékra esett vissza (az évtized végére) a 2015-ben még hét százalékos szintről.

A bajt csak tetézi, hogy a német gazdaság is viszonylag gyengén teljesít az utóbbi időben, és nem csak az új típusú koronavírus-járvány okozta válság miatt. Szakértők szerint már 2019-ben (azaz a pandémia kialakulása előtti évben) is olyan rosszul állt Németország gazdasága, mint tíz évvel korábban, az euróövezetet (és a világ más részeit is) sújtó pénzügyi válság idején. A két évvel ezelőtti nehézségekre talán már 2017-ben is következtetni lehetett, hiszen abban az évben már csak stagnált a kulcsfontosságú „tételnek” számító német export és ipari termelés. Igaz, a gazdaság egésze akkor még képes volt 2,2 százalékos növekedésre, ami azonban 2018-ban már 1,5 százalékra esett vissza. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2021-re ennek ugyan bő kétszeresét várja (3,1 százalékot), csakhogy ez már lefelé módosított szám, nemrég ugyanis még 3,6 százalék szerepelt az idei növekedésre vonatkozó előrejelzésében.

Berlinben valószínűleg elégedetlenek ezekkel a számokkal, illetve az elmúlt néhány év gazdasági teljesítményével. Az Angela Merkel kancellár (jelenleg már csak ügyvezető) kormányának hamarosan véget érő mandátuma után hatalomra kerülő pártok ezért egy nagy formátumú gazdaságújraindító terv megvalósítására készülnek. Részleteket egyelőre nem árultak el.