2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT – Régiók ars poeticája

Negyedszer találkoznak az európai régiók képviselői Újvidéken

Szerbia és a térség egyik legjelentősebb üzleti fórumává nőtte ki magát az Európai Régiók Közgyűlése (AER) által szervezett újvidéki találkozó, amelyet a tartományi képviselőház és kormány a Vajdasági Gazdasági Kamarával együttműködve szervez meg, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség és az Európai Ügyek Alap közreműködésével – hangzott el a tegnapi megnyitón. Az idei üzleti fórum ugyanis megdöntött minden eddigi rekordot: 4 kontinens 35 országából 62 régió több mint 230 képviselője vesz részt az eseményen, de több mint kétszáz vállalkozó jelentkezett a B2B típusú, közvetlen üzleti találkozókra is.

Az AER újvidéki fóruma azon „ars poetica” megerősítése, amelyet évek óta képvisel a vajdasági vezetés – mondta a találkozón Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke.
– A találkozó elsősorban az együttműködés ars poeticája: az a hitvallás, amely a partnerek és a közös megoldások keresésében, illetve az erősekhez és jövőbeli nyertesekhez való csatlakozásban nyilvánul meg. Ez a meggyőződés vezetett el bennünket addig, hogy negyedszer is Újvidéken találkoznak Európa régiói. Az üzleti fórum a legvonzóbb és legelismertebb esemény, amelyet vajdasági intézmény szervezett. A hitvallásunkat bizonyítottuk, és a jövőben is bizonyítani fogjuk a nemzetközi együttműködések szűkebb és tágabb területén is – húzta alá Pásztor.

A tartományi képviselőház elnökének meghívására Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa is felszólalt a találkozón. Az uniós biztos Szarajevóból online kapcsolódott be az üzleti fórum munkájába, és a nyugat-balkáni régiók összetartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Beszédében kiemelte, hogy a térségnek egységes befektetési stratégiára van szüksége a további fejlődéshez, melynek záloga, hogy a régiók gazdaságilag is egyként tudjanak kiállni a céljaikért.

A negyedik Regionális Üzleti Fórumon elsősorban az IT-szektor, a kreatív iparágazatok, a fémipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén tevékenykedő vállalatok mutatkoztak be: az első napon francia, kínai és osztrák cégek vázolták fel befektetési terveiket. A résztvevőket Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a találkozóra a cégek mellett fejlesztési ügynökségek, gazdasági kamarák, nagykövetségek és más intézmények képviselői is érkeznek, így a fórum több ezres tömeget érint. A találkozó célja, hogy a hazai cégek és vállalkozók olyan helyzetben is bekapcsolódjanak a nemzetközi hálózatba, amelyben korlátozottak a mozgási lehetőségek – mondta Vučurević.

– A vajdasági vállalkozók adottságait és fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt kilenc hónap alatt 12,5 milliárd eurós forgalmat valósítottak meg. Ebből csaknem 6 milliárd euró a kivitelből származik, ami 30 százalékkal meghaladta a 2020-as teljesítményt. Ugyanakkor 23 százalékkal több, mint az addigi rekordként vezetett 2019-es kivitel forgalma – mutatott rá a tartomány gazdasági fejlődésére a kamara elnöke.

SZÜKSÉG VAN A HAZAI BEFEKTETŐKRE

A vajdasági vállalkozók fejlesztéseit és befektetéseit az idén 330 millió dinárral támogatta a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság is – hangsúlyozta a találkozón Aleksandar Sofić titkár. Hozzátette, a tartományi kormány a jövőben is kiemelt figyelmet szentel a gazdasági fejlesztéseknek, így erre a célra a jövő évi költségvetésből 660 millió dinárt terveznek elkülöníteni. A támogatások mellett kapcsolatépítéssel is segítik a vajdasági cégeket: a titkárság az elmúlt időszakban 44 együttműködési szerződést kötött meg 33 régióval – emelte ki Sofić.

A külföldi befektetések révén jelentős gazdasági növekedés tapasztalható országunkban. Szerbia immár be tudja vonzani a fejlettebb térségek beruházóit, így a jövőben a hazai befektetők érvényesülését kell szorgalmazni – mondta a találkozón Nikola Žeželj, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség igazgatója. Kiemelte, hogy a fórumon részt vevő szervezetek és intézmények feladata biztosítani azokat a feltételeket, amelyek révén a hazai cégek is befektetőkké válhatnak: új piacok megnyitására és a meglévők népszerűsítésére van szükség – fejtette ki álláspontját az igazgató, aki a B2B típusú, szemtől szembeni üzletkötések jelentőségére is rámutatott. A következő három hétben ugyanis számos régióközi szerződést is hitelesítenek a fórum keretében a hazai és külföldi cégek, illetve szervezetek.

ÖSSZEFOGÁSSAL AZ EU FELÉ

A regionális gazdasági integráció jelentőségét Aleksandar Simurdić, az Európai Ügyek Alap igazgatója is kiemelte a találkozón. A Regionális Együttműködési Tanács legújabb felmérése szerint a térségben hasonló kihívásokkal kell szembenézniük a régióknak, amelyeknek egységes gazdasági, innovációs és befektetési területekként kell működniük ahhoz, hogy a térség fejlődni tudjon, és a bruttó hazai termék (GDP) növekedése folyamatosan 1 és 3 százalék között mozogjon. A régiók piacának egységesítésével ugyanis elérhető lenne az európai integrációhoz szükséges fejlődés – mutatott rá az uniós mércékhez való felzárkózás lehetséges útjára Simurdić.

A nemzetközi üzleti fórumon jelen volt Damir Zobenica, a tartományi parlament alelnöke is, akit nemrégiben ismét megválasztottak az AER alelnökévé. Az egyebgyűltekhez az európai szervezet elnöke, Magnus Berntsson is szólt, akinek döntése alapján az Európai Régiók Közgyűlésének regionális üzleti fórumát az elkövetkező három évben is Újvidéken szervezik meg.