2024. március 28., csütörtök

Faültetés Zentán

A Tisza folyó – A régió tüdeje elnevezésű projekt részeként újabb 800 facsemete került földbe

Kedden délelőtt a Japan Tobacco International és a Tisza Mentőcsapat közös fellépésével mintegy 800 tölgyfacsemetét ültettek el Zentán a Rétben. A faültetési akció a Tisza folyó – A régió tüdeje elnevezésű projektben valósult meg, melynek a legfontosabb szegmense az erdősítés. Összesen 1600 fa állt rendelkezésükre, ezért úgy gondolták, két részben ültetik el. Az első akcióra áprilisban került sor, akkor is 800 facsemetét ültettek el egyhektárnyi területen, most pedig a második részében újabb 800 fát telepítettek.

– A kivitelező a zentai kommunális vállalat volt, illetve sok önkéntes vett részt a tavaszi akcióban, mint például a Kéz a Kézben civil szervezet, a mezőőrszolgálat, valamint a zentai kajakklub – mesélte Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője, a faültetési akció egyik fő szervezője. Kiemelte azt is, hogy a JTI vállalat adományának köszönhetően különböző eszközöket tudtak megvásárolni, mint például speciális számítógépet, víz alatti ultrahangdetektort és egy hajó szállítására alkalmas utánfutót is.

A kisfákat a zentai Rétben ültették el

A kisfákat a zentai Rétben ültették el

– Ma is, mint áprilisban, a kommunális vállalat a fő kivitelező, ezenfelül jelentősen hozzájárul a munkához a zentai önkormányzat, a zentai rendőrállomás, valamint a révkapitányság is besegít szükség szerint – folytatta Baranyi.
A keddi akcióban kevesebben vettek részt, mint az áprilisiban, hiszen hétköznap lévén a legtöbben dolgoznak, a diákok pedig az iskolapadot melegítik, de ettől függetlenül a szorgos kis csapat elültette a fákat. A csemetéket természetesen gondozni fogják, rendszeresen locsolják majd őket, és a fák közét is rendben tartják a zentai kommunális vállalat emberei. Az elkövetkező években tehát folyamatosan odafigyelnek a friss telepítésre, egészen addig, amíg a fák el nem érik a megfelelő kort, hogy önállóan is kibírják a természetben.

– Az idei évre ez volt az utolsó ilyen projektünk, viszont a Tiszán való őrjáratozást természetesen folytatjuk az év hátralevő részében is – mondta Baranyi Nándor